Raport: Oltchim a înregistrat în realitate pierderi de 38 mil. lei în primele 9 luni din 2016, deși a raportat profit

Raport: Oltchim a înregistrat în realitate pierderi de 38 mil. lei în primele 9 luni din 2016, deși a raportat profit
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 ian 2017

Compania Oltchim, aflat în insolvență, a înregistrat în primele nouă luni din 2016 pierderi de 38,5 milioane lei, deși a raportat un profit de 16,15 milioane lei, arată un raport independent comandat de unul dintre creditori, intrat în posesia News.ro.

Raportul, realizat de avocați specializați în reorganizări de societăți, a recalculat datele financiare ale Oltchim pe baza unor ajustări considerate "normale" la activitatea combinatului.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, autorii raportului consideră că, în primele nouă luni din 2016, rezultatele financiare ar trebui ajustate cu costul datoriei Oltchim față de creditori, ceea ce ar însemna o influență de -46,177 milioane lei, la o rată a dobânzii de 10%.

Potrivit reprezentanților companiei, Oltchim a înregistrat în primele nouă luni din 2016 profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului 2015.

La rezultatele financiare oficiale prezentate de Oltchim nu a fost luat în calcul costul acestor datorii, consideră raportul.

"În cazul în care creditorii încasau dobânzi de la Oltchim pentru perioada analizată (presupunând că nu era în procedură de insolvență), costuri suplimentare ar fi fost înregistrate. Pentru această estimare a chesltuielilor, am luat în calcul o rată medie a dobânzii de 10%", se arată în raport.

Alte ajustări în minus sunt în privința unor venituri din închirieri (-1,35 milioane lei), venituri din investiții (-6,5 milioane lei) și alte categorii, astfel că, în total, ajustarea în minus a rezultatului net este de 54,66 milioane lei, susțin autorii raportului.

"Situația a fost similară și în semetrul I 2016: chiar dacă Oltchim a raportat un profit de 18,599 milioane lei la 30 iulie 2016, dacă luăm în calcul ajustările pentru elemente care nu apar în situația normală a afacerii, pe vaza informațiilor publice disponibile (ajustări normale), obținem o pierdere de 17,841 milioane lei la 30 iunie 2016", arată raportul.

Raportul a reanalizat situația Oltchim și pentru perioada anterioară.

Calcul: Măsurile aprobate deja de guvern necesită cheltuieli mai mari de la buget de 8,9 mld lei CITEȘTE ȘI Calcul: Măsurile aprobate deja de guvern necesită cheltuieli mai mari de la buget de 8,9 mld lei

"Oltchim a înregistrat o poziție negativă de capital în perioada anlizată. Poziția negativă s-a îmbunătățit într-o anumită măsură în 2015, cu implicații și în primele nouă luni din 2016, în condițiile în care compania a beneficiat de o uertare de datorii în valoare de 2,371 miliarde lei, ca urmare a procedurii insolvenței", menționează raportul.

Într-o situație normală de afaceri, Oltchim ar fi trebuit să plătească dobânzi suplimentare de 46 milioane lei în primele nouă luni din 2016, 59 milioane lei în 2015, 169 milioane lei în 2014 și de 139 milioane lei în 2013, ceea ce corespunde unor pierderi reale semnificativ mai mari, consideră autorii raportului. .

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puțin 307 milioane euro.

La finalul anului trecut, Oltchim a transmis firmelor interesate de privatizare mai multe detalii, pentru ca acestea să poată formula oferte neangajante.

"Vă rugăm să indicați numărul de angajați (care lucrează la activele ce sunt scoase la vânzare n.r.) pe care doriți să îi reangajați. Reangajarea salariaților nu reprezintă o condiție a tranzacției", se arată într-un document realizat de consultantul AT Kearney Management Consulting SRL, intrat în posesia News.ro.

Consultantul AT Kearney a precizat potențialilor cumpărători ai activelor Oltchim că, potrivit contractului colectiv de muncă de la nivelul Oltchim, compania trebuie să achite plăți compensatorii oricărui angajat disponibilizat.

Combinatul, care a intrat în insolvență în ianuarie 2013, are în prezent circa 2.000 de salariați. Oltchim este singurul producător din România de clor și polieter polioli și exportă 74% din producție.

Statul, care deține 54,8% din acțiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu și-a exprimat interesul să preia compania.

Cel puțin două companii sunt interesate să preia activele Oltchim: Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza, și grupul germano-polonez PCC, acționart minoritar al combinatului.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim