Oltenia se remarcă prin cele mai slabe performanțe în domeniul companiilor private, arată un raport al Băncii Naționale a României. Regiunea are cele mai puține companii din țară, cu cea mai mică valoare adăugată în economie și de trei ori mai puțin rentabile decât media.
Antreprenorul român nu e oltean sau cel puțin nu face afaceri în Oltenia, arată statisticile BNR.
Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, alcătuită din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea are cel mai mic număr de firme din România: 43.900, adică 7,3% dintr-un total de 600.000 la nivelul țării, se arată în Raportul de Stabilitate Financiară, ediția 2015, publicat de BNR. Asta în condițiile în care în cele cinci județe locuiesc 2 de milioane de oameni, reprezentând 10% din totalul populației României.
Puținii antreprenori olteni nu excelează la business. Firmele din Oltenia au cea mai redusă contribuție la formarea valorii adăugate în economia națională, de 3,7%.
De asemenea, spune BNR, această regiune se remarcă printr-un nivel scăzut al rentabilității capitalurilor, de 3,4%, de trei ori mai mică decât media pe țară, și al lichidității generale, de 85,6% față de media pe economie de 90,4%.
Regiunea București-Ilfov, cu o populație cu o zecime mai mare decât cea a Olteniei, potrivit datelor Statisticii, generează 46,7% din valoarea adăugată în economie și contabilizează aproape un sfert din numărul total de companii active în 2014, arată banca centrală.
Cea mai mare firmă din regiunea Oltenia este Complexul Energetic Oltenia, deținută de stat, cu o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei în 2014. Alro Slatina este cea mai mare companie privată din regiune, cu o cifră de afaceri de 2 miliarde de lei anul trecut. O altă firmă privată importantă, Succes Nic Com, a intrat în insolvență la începutul acestui an. Tot în insolvență, din 2013, se află și Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, care avea 10.000 de angajați în vremurile bune.
La business-ul oltenesc contribuie și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Firma sa din Drăgășani, Măr SRL, care se ocupă cu cultivarea viței de vie și cu producția de vin, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,87 de milioane de lei și un profit net de 483.000 de lei. Rentabilitatea capitalurilor firmei este de 10,2%, superioară regiunii, dar inferioară mediei pe țară.
Firmele din România au dus-o mai bine în 2014
Indicatorii de profitabilitate, îndatorare și lichiditate ai firmelor active din economia României au continuat să se îmbunătățească pe parcursul anului 2014, arată datele BNR.
Rentabilitatea capitalurilor și rentabilitatea activelor s-au majorat ușor de la 11% la 11,2%, respectiv de la 3,2% la 3,5%, în perioada 2013-2014. Pentru al doilea an consecutiv, rentabilitatea capitalurilor întreprinderilor mici și mijlocii a fost superioară corporațiilor, la 15,3% comparativ cu 9,1% în anul 2014.
Marja profitului firmelor a crescut și ea de la 3,8% la 4,1%.
Gradul de îndatorare al companiilor s-a diminuat ușor, iar indicatorii privind poziția de lichiditate s-au ameliorat.
În aceste condiții, firmele au direcționat cu 8,7% mai mult numerar spre investiții.