Franța va bloca discuțiile dintre Uniunea Europeană și SUA privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) dacă nu se vor înregistra progrese până la finele anului viitor, a declarat miercuri ministrul francez al Comerțului, Matthias Fekl
"Dacă nu se vor înregistra progrese nici după următoarea rundă de negocieri și nici după discuțiile din 2016, intenționăm să blocăm negocierile. Dacă Franța nu vrea continuarea unor negocieri majore în Europa, atunci acele negocieri nu se vor întâmpla“, a spus Fekl într-o emisiune radio, citat de Bloomberg.
Negocierile dintre Uniunea Europeanǎ și Statele Unite privind semnarea unui acord de liber schimb au început în iulie 2013 la Washington. Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții, care ar trebui să finalizeze aceste negocieri, va reprezenta cel mai important acord de liber schimb încheiat vreodată, ce va cuprinde 50% din PIB-ul mondial, 30% din comerțul internațional și 20% din investițiile strǎine directe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit ministrului francez al Comerțului, guvernul Germaniei împărtășește îngrijorările Franței privind ritmul mult prea lent al negocierilor pe tema tratatului de liber schimb, în condițiile în care autoritățile americane fac presiuni "nedrepte și nerealiste" pentru a acorda corporațiilor un grad ridicat de influență asupra guvernelor statelor europene și pentru a altera sistemul european prin care este garantată originea produselor alimentare din diferite regiuni ale continentului.
"Este nevoie de schimbări substanțiale în privința încrederii, reciprocității și a accesului la documente. Europa face propuneri după propuneri, însă nu există un răspuns serios sau contra-propuneri din partea SUA", a spus Fekl.
Comentariile lui Fekl au fost făcute la două zile după ce SUA a semnat un acord istoric de liber schimb cu 11 țări din zona Asia-Pacific, anume Japonia, Australia, Brunei, Canada, Chile, Malaysia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam. Împreună, cele 12 state semnatare au un PIB de aproape 28.000 miliarde de dolari, reprezentând 40% din economia globală și generează o treime din valoarea comerțului la nivel mondial. Negocierile pentru Parteneriatul Trans-Pacific au durat 10 ani.
Potrivit Comisarului european pentru comerț Cecilia Malmström, semnarea Parteneriatul Trans-Pacific deschide drumul spre accelerarea negocierilor dintre USA și Europa privind TTIP.
Următoarea rundă de negocieri privind TTIP va avea loc între 19 și 23 octombrie la Miami. Autoritățile SUA speră ca acordul să fie finalizat până la încetarea actualului mandat al președintelui Barack Obama, în noiembrie 2016.