Grupul Raiffeisen Bank International AG (RBI) a obținut, în primul trimestru din 2016, un profit înainte de impozitare de 229 milioane de euro, în creștere cu 22% an-la-an. Profitul după impozitare a urcat cu 38% până la 138 milioane de euro, iar profitul consolidat a fost de 114 milioane de euro, marcând un avans de 37%.
“Rezultatele, în ansamblu, sunt bune, având în vedere că primul trimestru a fost dominat de un climat marcat de dobânzi reduse. Momentan, nu avem în vedere o schimbare a politicii de dobândă. Este mai importantă o reducere a bazei de costuri. Din păcate, costurile regulatorii cresc an de an. Majoritatea lor au fost înregistrate contabil în acest prim trimestru al anului, pentru tot anul 2016. Rezultatele pozitive din Ungaria și Ucraina sunt, în mod special, încurajatoare. Mă aștept ca ambele subsidiare să își revină și să aibă rezultate pozitive în 2016”, spune Karl Sevelda, CEO RBI.
Cu acțiuni însumând 292,98 milioane la 31 martie 2016 (2015: 292,98 milioane), câștigul pe acțiune a rămas la 0,39 euro, în creștere cu 36,9%, de la 0,29 euro în primul trimestru al anului trecut, arată grupul, într-un comunicat.
Mai puțini bani din dobânzi
Venitul net din dobanzi a scazut în primele trei luni cu 13%, respectiv cu 102 milioane de euro, până la 718 milioane de eruo, iar venitul operațional s-a redus cu 1% an la an, sau cu 14 milioane de euro, până la 1,104 milioane de euro. Cauza principal: ratele de dobanda scăzute înregistrate în multe dintre țările grupului, precum și excesul de lichiditate existent.
O scădere a volumelor la nivelul centralei grupului și în Asia au contribuit, de asemenea, la declinul venitului net din dobânzi.
Cheltuieli mai mari
Cheltuielile administrative generale au crescut cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv cu 27 milioane de euro, până la 718 milioane de euro.
În aceste condiții, raportul cost/venituri a crescut cu 3,2 puncte procentuale, până la 65%, o contribuție având nu doar creșterea cheltuielilro administrative ci și reducerea venitului net din dobânzi.
Provizioane eliberate după reducerea creditelor neperformante
Grupul a reușit însă să reducă provizioanele pentru pierderile din deprecierea creditelor cu 59%. Față de aceeași perioadă a anului precedent, provizioanele nete pentru pierderi din deprecierea creditelor au scăzut cu 59%, sau 155 milioane euro, până la 106 milioane de euro. Acest lucru s-a datorat unei reduceri a provizioanelor constituite pentru creditele acordate persoanelor fizice cu 102 milioane de euro, pana la 117 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Raiffeisen invocă o creanță de peste 2 mld lei la Astra. Asigurătorul a vândut băncii 12.000 de polițe pentru crediteRata capitalului de rangul 1 (fully loaded) a fost de 11,5%. Pe baza riscului total, rata capitalului de rangul 1 (transitional) a fost de 12%, în timp ce rata capitalului total (transitional) a fost de 17,2%.
Piețele principale ale Raiffeisen Bank International AG (RBI) sunt Austria, unde este cea mai importantă bancă universală și de investiții, și Europa Centrala și de Est, unde RBI operează o rețea de bănci subsidiare, companii de leasing și alți furnizori de servicii financiare specializate, pe 15 piețe.
Grupul are aproximativ 51.700 angajați, 14,9 milioane de clienți și circa 2.700 de unități, majoritatea în Europa Centrală și de Est.
RBI este o subsidiară integral consolidată a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB). Deține, în mod indirect, în jur de 60,7% din acțiuni, restul tranzactionându-se liber pe Bursa de Valori din Viena. RZB e instituția centrală a Grupului Bancar Austriac Raiffeisen, cel mai mare grup bancar al țării, și functionează ca sediu central al întregului grup RZB, inclusiv RBI.