Productivitatea muncii în industrie s-a redus, în prima jumătate a acestui an, cu 1,1%, comparativ cu perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.
Scăderea a fost determinată de diminuările înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-4,6%), industria extractivă (-0,8%) și industria prelucrătoare (-0,2%), arată Agerpres.
Pe marile grupe industriale, productivitatea muncii a scăzut în industria bunurilor de folosință îndelungată (-7,7%), industria bunurilor intermediare (-6,1%), industria energetică (-1,6%) și a crescut în industria bunurilor de uz curent (+8,2%) și industria bunurilor de capital (+2,8%).
În iunie 2022, comparativ cu luna precedentă, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,6% ca urmare a scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,3%), industria prelucrătoare (-4,7%) și industria extractivă (-0,5%).
Pe marile grupe industriale productivitatea muncii s-a redus la toate categoriile de bunuri: industria bunurilor de folosință îndelungată (-14,5%), industria bunurilor de uz curent (-6,8%), industria energetică (-5,3%), industria bunurilor intermediare (-5%) și industria bunurilor de capital (-0,9%)
Raportat la aceeași lună din 2021, în iunie 2022 productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 2,1%. Pe sectoare de activitate s-au înregistrat scăderi la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,6%), industria extractivă (-2%) și industria prelucrătoare (-1,2%).
Productivitatea muncii pe marile grupe industriale a scăzut în industria bunurilor de folosință îndelungată (-9,8%), industria bunurilor intermediare (-7,8%), industria energetică (-2,9%) și a crescut în industria bunurilor de capital (+4,2%) și industria bunurilor de uz curent (+3,6%).