Producția industrială a crescut cu 16,9% ca serie brută și cu 17,5% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate în primele cinci luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2020, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
Fenomenul a fost susținut de creșterile înregistrate de industria prelucrătoare (19,2%) și de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (12,1%). Industria extractivă a scăzut cu 3,8%.
Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, producția industrială a crescut cu 17,5% în primele 5 luni ale anului, datorită creșterilor înregistrate în industria prelucrătoare (+19,3%) și în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+12,1%). Industria extractivă a scăzut cu 4,6%.
CITEȘTE ȘI Interviu Cristina Ienciu-Dragoș, head of legal în cadrul CITR și country coordinator în cadrul INSOL EuropeÎn luna mai 2021, producția industrială a scăzut față de luna precedentă cu 6,0% ca serie brută și cu 8,5% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.
Producția industrială (serie brută) s-a diminuat în luna mai ca urmare a scăderilor înregistrate de producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-9,9%), industria prelucrătoare (-5,4%) și industria extractivă (-4,0%).
Scăderea producției industriale, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost cauzată de scăderile înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-11,9%), industria extractivă (-5,9%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-3,8%).
CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențialFață de luna mai din 2020, producția industrială (serie brută) a crescut cu 28,9%, ca efect al creșterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+32,9%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+14,9%) și industria extractivă (+8,5%).