România este țara unde se înregistrează cel mai mare procentaj de respondenți (75%) cu o opinie pozitivă față de introducerea monedei euro, arată rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, care arată că trecerea la moneda euro se bucură de un sprijin larg în statele membre care nu au adoptat încă moneda unică.
Sondajul a fost realizat în cele șapte state membre care nu au aderat încă la zona euro, și anume în Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia. Marea majoritate a cetățenilor UE intervievați (60%) consideră că trecerea la moneda euro a avut consecințe pozitive pentru țările care o utilizează deja, arată Agerpres.
De asemenea, majoritatea respondenților (52%) consideră că, în general, vor fi consecințe pozitive ale introducerii monedei euro pentru țara lor și chiar mai mult, peste jumătate dintre ei (55 %) afirmă că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive inclusiv pentru ei înșiși. În ansamblu, 57% dintre respondenți sunt în favoarea introducerii monedei euro în țara lor. Cele mai ridicate procente de respondenți cu opinie pozitivă s-au înregistrat în România (75% în favoarea monedei euro) și Ungaria (69%).
În toate statele membre care au participat la sondaj, cu excepția Cehiei, s-a înregistrat o creștere a proporției celor care sunt în favoarea introducerii monedei euro, comparativ cu 2020. Cele mai mari creșteri sunt observate în România (de la 63% la 75%) și Suedia (de la 35% la 43%).
Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deși toate satele membre UE, cu excepția Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puține țări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.
În cazul României, raportul de convergență pe 2020 arată că țara nu îndeplinește în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.