Bruxelles: România mai îndeplinește doar un criteriu în vederea adoptării euro

Bruxelles: România mai îndeplinește doar un criteriu în vederea adoptării euro
scris 23 mai 2018

România îndeplinește doar unul dintre criteriile necesare trecerii la moneda euro, arată Comisia Europeană, care notează că niciunul dintre cele șapte state UE care s-au angajat să adopte euro nu întrunește toate condițiile formale.

România, Polonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Suedia și Croația prezintă, în general, o convergență nominală semnificativă, însă niciuna dintre cele șapte țări nu îndeplinește în momentul de față toate cerințele pentru a fi acceptată în zona euro, potrivit Raportului de convergență pe 2018 publicat astăzi de Comisie.

Urmărește-ne și pe Google News

România, în particular, este printre statele cel mai puțin pregătite să treacă la euro în momentul de față, îndeplinind doar criteriul privind finanțele publice.

Comisia pentru adoptarea monedei euro de România va fi condusă de premierul Dăncilă și președintele Academiei, un agronom. Guvernatorul BNR și un ex-ministru de Finanțe vor fi doar vicepreședinți CITEȘTE ȘI Comisia pentru adoptarea monedei euro de România va fi condusă de premierul Dăncilă și președintele Academiei, un agronom. Guvernatorul BNR și un ex-ministru de Finanțe vor fi doar vicepreședinți

La polul opus, Bulgaria și Croația respectă toate criteriile de convergență la zona euro, cu excepția criteriului privind cursul de schimb, întrucât, la fel ca și celelalte cinci state, nu sunt membre ale mecanismului MCSII.

Înainte de a adera la zona euro, este necesar ca un stat membru să participe la mecanismul cursului de schimb, fără să cunoască tensiuni grave, timp de cel puțin doi ani.

Comisia precizează că Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, în timp ce cerințele privind stablitatea prețurilor sunt întrunite de Bulgaria, Croația, Polonia și Suedia.

Dincolo de evaluarea condițiilor formale pentru aderarea la zona euro, Comisia constată că legislația națională nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice și monetare în niciunul dintre statele membre vizate, cu excepția Croației.

“Raportul oferă o imagine a progreselor realizate în ceea ce privește criteriile de convergență, care reprezintă examenul de admitere în zona euro. În prezent, niciunul dintre cele șapte state membre evaluate nu îndeplinește toate condițiile legale pentru aderare. În aceeași ordine de idei, unul dintre principalele învățăminte din ultimele două decenii este că, dacă dorim ca țările să prospere în cadrul zonei euro, convergența economică reală este la fel de importantă ca și convergența nominală. De aceea este important ca țările care doresc să adopte moneda euro să stimuleze productivitatea, să sporească investițiile, să îmbunătățească situația ocupării forței de muncă și să soluționeze problema inegalităților”, a declarat, într-un comunicat, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

La începutul lunii, Profit.ro a relatat că, la fel ca în ultimii ani, Programul de convergență al României pentru perioada 2018-2021 confirmă doar menținerea angajamentului Guvernului de aderare la zona euro, fără a preciza un termen de aderare.

Comisia națională înființată recent și condusă de premierul Viorica Dăncilă ar trebui să propună până la finele anului un nou calendar de aderare.

Guvernul a renunțat în urmă cu doi ani la anul 2019 ca termen pentru adoptarea euro și nu a stabilit un alt termen oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
euro
convergenta
comisia europeana
criterii
maastricht