România va înregistra în 2016 cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană /UE/, iar în 2017 creșterea economiei autohtone va fi din nou cu mult peste media UE, estimează președintele Bursei de Valori București (BVB), Lucian Anghel, care a participat în perioada 19-20 ianuarie, la Viena, la conferința financiară Euromoney CEE Forum 2016.
"Din punct de vedere macroeconomic, România va fi vedeta regiunii. Este foarte posibil ca avansul economiei să fie de peste 4% în 2016, iar dacă va fi sub 4% atunci și celelalte state din UE vor fi coborît mult sub estimările de creștere de la acest moment. România are acest impuls de cerere internă (ca urmare a reducerii de taxe din acest an - n.a.), dar rămâne de văzut cum vom păstra pe termen lung echilibrele macroeconomice. Mă aștept ca și în 2017, ca urmare a efectelor de runda a doua și a eventualei reduceri de TVA de la 20% la 19%, un impuls suplimentar pentru cererea internă, România să înregistreze o creștere economică cu mult peste media UE și să se situeze printre primele state europene la acest capitol", a declarat președintele Bursei de la București.
Estimările președintelui BVB au fost incluse într-un film de 15 minute realizat la conferința financiară internațională Euromoney, care cuprinde opiniile celor care au susținut prezentări la acest eveniment. Evenimentul Euromoney a reunit la Viena președinți de bănci, analiști, economiști și oficiali guvernamentali de rang înalt din țările Europei Centrale și de Est, temele de discuție fiind axate pe perspectivele economice ale regiunii, tendințele din sistemele bancare ale statelor din regiune, potențialul de dezvoltare a piețelor de capital, politicile de finanțare ale guvernelor din regiune, dar și pe evoluțiile și problemele fiecărei economii în parte.
"La Euromoney, România este văzută ca un star și ar fi păcat să rateze șansa să devină ceea ce era în regiune, cu ani în urmă, Polonia - un campion și un model pentru celelalte state, un vector de creștere economică, de stabilitate și de reforme structurale. Pentru un investitor cu expunere pe Europa, România este una dintre atracții. Este totuși an electoral și rămâne de văzut cât vor rezista autoritățile la măsuri populiste. Dacă nu vor exista erori majore și mai ales măsuri populiste, România poate fi acel star care poate absorbi multe fonduri", a afirmat Lucian Anghel.
CITEȘTE ȘI Pariul electoral al liberalilor: pun totul pe 16Pe de altă parte, conferința Euromoney de la Viena s-a desfășurat în contextul unui început de an extrem de tumultuos, cu o multitudine de probleme economice, politice, financiare și militare, care l-au făcut pe directorul conferinței, Christopher Garnett, să afirme că nu a mai văzut un astfel de început de an și că nu se așteaptă la un an prea bun în zona euro.
"Există multe incertitudini în piața de capital la nivel mondial și mulți investitori internaționali preferă să stea 'în cash', iar acest lucru se răsfrânge asupra tuturor. Nicio piață de capital nu scapă de acest pesimism. Probabil că această volatilitate va continua o perioadă de timp, după care investitorii se vor întoarce la fundamentele macroeconomice și ale companiilor. Discutăm de un aspect emoțional acum. Nu se poate compara situația actuală cu perioada 2008-2009, fundamentele sunt altele, motivele sunt altele pentru care se întâmplă această scădere generaliitalizată pe piețele de capital ale lumii. Va veni momentul când trendul se va inversa, discutăm de ordinul lunilor. La Euromoney am scos în evidență faptul că România este o piață diferită față de alte zone - macroeconomic, ca impact pozitiv al noului Cod Fiscal. În plus, piața de capital din România are printre cele mai înalte rate ale dividendului, în medie 5-6%, dar la prețurile actuale reduse rata sunt multe companii, din utilități și energie, cu rate ale dividendului de 12-14%", a mai spus Lucian Anghel.
Sursa: Agerpres