Premierul Yildirim susține că economia turcă este mai puternică după puciul eșuat

Premierul Yildirim susține că economia turcă este mai puternică după puciul eșuat
scris 2 aug 2016

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat luni seara că economia țării este mult mai puternică acum, decât înainte de tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15-16 iulie. Declarația vine după ce peste 60.000 de persoane au fost vizate de campania guvernamentală de eliminare a așa-numiților guleniști din instituțiile de stat, precum și din presă, transmite Hurriyet Daily News.

”Economia noastră este încă tare precum o piatră. Nu a existat nici măcar un șoc economic munor. Însă, această situație a deranjat niște persoane”, a precizat Yildirim, făcând referire la agenția Standard an Poor's. care a decis să retrogadeze ratingul suveran al Turciei în urma tentativei de lovitură de stat, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Alte agenții internaționale, printre care se numără Moody's, au precizat că analizează ratingul Turciei.

De asemenea, în prima săptămână după puciul eșuat, lira turcească s-a depreciat cu 8% în fața dolarului american.

”Democrația noastră și domnia legii sunt mai puternice decât înainte de lovitura de stat”, a completat demnitarul.

EXCLUSIV VIG, cea mai mare societate de asigurări din România, preia AXA, firma locală a celui mai mare asigurător din lume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIG, cea mai mare societate de asigurări din România, preia AXA, firma locală a celui mai mare asigurător din lume

În noaptea de 15-16 iulie, o facțiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susținut că vor să protejeze statul turc de influențele islamice pe care înceracă să le introducă liderul de stat. Lovitura de stat a eșuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susținători ai președintelui au ieșit în stradă.

Autoritățile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. După tentativa de lovitură de stat, au fost arestate 18.000 de persoane - militari, polițiști, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcționari publici, precum și jurnaliști - și au fost concediați zeci de mii de angajați din toate domeniile, acuzați de legături cu mișcarea Gulen.

De asemenea, peste 100 de instituții media au fost închise de către autoritățile turce, printre care se numără trei agenții de știri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio și 45 de cotidiene.

viewscnt
Afla mai multe despre
binali yildirim
economie turcia