Prăbușirea prețului petrolului: Cotațiile OMV Petrom, în scădere cu 5%. Orice ieftinire cu 1 dolar a țițeiului are un impact negativ de 20 de milioane de euro asupra rezultatelor companiei

Prăbușirea prețului petrolului: Cotațiile OMV Petrom, în scădere cu 5%. Orice ieftinire cu 1 dolar a țițeiului are un impact negativ de 20 de milioane de euro asupra rezultatelor companiei
scris 21 apr 2020

Cotațiile OMV Petrom pe Bursa de Valori București (BVB) s-au depreciat marți dimineață cu peste 5% în urma șocului de luni, când prețul petrolului West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) a coborât în teritoriu negativ.

Marți dimineață, contractele futures pentru luna mai ale WTI, care expiră în aceeași zi, au revenit în teritoriu pozitiv, pentru ca apoi să scadă, la ora 10:40 un baril de petrol fiind tranzacționat la un preț de -4,51 dolari.

Urmărește-ne și pe Google News

Petrolul de referință pe piața europeană (și implicit pe cea autohtonă) este cel Brent, care marți dimineață era cotat la 23,46 dolari/baril, în scădere cu peste 5% față de nivelul de închidere al zilei de luni.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
OMV Petrom: Vânzările de carburanți au scăzut abrupt cu peste 30% în urma carantinei impuse de autorități CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Vânzările de carburanți au scăzut abrupt cu peste 30% în urma carantinei impuse de autorități

Diferența dintre evoluțiile celor două tipuri de petrol este explicabilă prin faptul că depozitele din SUA sunt în prezent pline, în timp ce Brent-ul este depozitat pe mare, în cargo-uri, a căror disponibilitate este încă una acceptabilă. Situația însă s-ar putea schimba rapid și în cazul Brent-ului, în situația în care cererea nu-și va reveni măcar parțial. Adică în cazul în care guvernele, în special cele europene, nu vor permite repornirea cât mai rapid a activității economice.

Business-ul OMV Petrom nu este afectat direct de evoluția din SUA, însă ar putea suferi dacă petrolul Brent și, implicit, prețul realizat de companie vor scădea în continuare.

OMV Petrom și-a construit bugetul pe acest an pe un preț mediu al petrolului de 60 de dolari pe baril. Compania raportează un cost operațional de producție de aproximativ 11 dolari pe baril, însă în acesta nu sunt incluse nici cheltuielile de capital, nici impozite. Potrivit unor surse, costul efectiv (lifting cost) ar fi de aproximativ 25 de dolari pe baril, peste actualul preț al țițeiului Brent.

Potrivit OMV Petrom, “surplusul de producție împreună cu incertitudinea crescută din mediul economic mondial, generate de răspandirea coronavirusului, vor genera o volatilitate ridicată a mediului de piață în următoarele luni”.

Acesta este motivul pentru care compania precizează că o scădere cu un dolar a prețului barilului va avea un impact negativ de 20 de milioane euro asupra rezultatelor companiei. Cu alte cuvinte, dacă prețul mediu pentru acest an va fi de 20 de dolari pe baril, impactul total asupra rezultatelor OMV Petrom ar fi de 800 milioane de euro.

Totodată, o diminuare a marjei de rafinare cu un dolar pe baril echivalent petrol (bep) ar avea un impact negativ de 25 de milioane de euro, iar o depreciere cu 5 cenți a cursului de schimb leu/dolar, unul de 50 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
pret
petrol