Agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat că a înrăutățit de la "stabilă" la "negativă" perspectiva asupra ratingului de credit al statului român și a reconfirmat totodată calificativul "BBB-" aferent datoriei guvernamentale românești pe termen lung în valută, fapt care menține obligațiunile de stat ale României în categoria celor recomandate pentru investiții. Cei de la Fitch văd o adâncire a deficitului bugetar până la 8% din PIB în 2020, semnificativ peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită recenta rectificare bugetară. De asemenea, agenția estimează că economia va scădea cu aproape 6% anul acesta, mai mult decât triplu față de proiecția de doar -1,9% a autorităților de la București.
"Revizuirea perspectivei reflectă anticipația privind înrăutățirea substanțială a finanțelor publice ale României pe termen lung, izbucnirea și răspândirea pandemiei COVID-19 agravând o poziție fiscală deja slabă. Combinația dintre o puternică contracție a economiei și creșterea cheltuielilor bugetare va provoca o adâncire a deficitului bugetar și un avans accentuat al datoriei publice în 2020. Deși Fitch se așteaptă ca economia să își revină în 2021, incertitudinile legate de amploarea și durara pandemiei, combinate cu managementul fiscal defectuos din ultimii ani, creează provocări semnificative pe termen mediu în ceea ce privește consolidarea finanțelor publice", notează agenția de rating.
CITEȘTE ȘI Cele mai sigure semnături electronice în contextul creșterii importanței tranzacțiilor la distanțăPotrivit Fitch, deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB în 2020, reflectând scăderea amplă a încasărilor statului, cauzată de declinul celor mai multe sectoare ale economiei, dar și de creșterea cheltuielilor bugetare, determinată în parte de stabilizatorii fiscali automați. Ulterior, pentru 2021, așteaptarea este ca deficitul să scadă la 4,2% din PIB, ca urmare a revenirii economiei. Agenția precizează că prognoza se bazează pe ipoteza că Guvernul va reduce sau va abandona cu totul majorarea cu 40% a pensiilor programată pentru septembrie și va limita viitoarele majorări salariale.
"România nu a reușit să profite de condițiile macroeconomice favorabile din ultimii ani pentru a își îmbunătăți situația deficitului, acesta ajungând la 4,6% în 2019 (cel mai mare din UE și în condițiile în care media țărilor cu rating BBB este de 1,6%). Guvernul a revizuit ținta de deficit pe 2020 la 6,7% din PIB (de la 3,6% inițial), după introducerea mai multor măsuri de sprijin, care includ creșterea cheltuielilor cu sănătatea, mai multe măsuri fiscale și de venituri pentru companiile afectate și pentru lucrători, precum și majorarea garanțiilor pentru credite. Aceste măsuri reprezintă 3% din PIB (sub nivelul pachetelor de ajutor la care s-au angajat alte state din regiune) și sunt parțial finanțate prin accelerarea absorbției fondurilor UE", mai spun cei de la Fitch.
Agenția estimează că România va suferi o contracție economică de 5,9% în 2020 și că rata șomajului va urca de la 3,9% la 8%, ceea ce va reprezenta cea mai mare majorare înregistrată vreodată. Datoria publică este așteptată să crească de la 35,2% la aproape 45% din PIB, cel mai mare nivel consemnat din 1999 încoace.
"Deși România este mai puțin dependentă decât alte țări din regiune de sectorul serviciilor, grav afectat de pandemia COVID-19 (turism, transport etc), așteptăm o contracție puternică a consumului, investițiilor și exporturilor, ca urmare a faptului că cererea globală, dar și activitatea economică internă, vor suferi de pe urma măsurilor de carantină și a prăbușirii încrederii", mai afirmă analiștii Fitch Ratings. Pe de altă parte, aceștia se așteaptă, ca scenariu de bază, ca efectele disruptive ale pandemiei să se disipeze în cursul anului 2020, iar cele mai multe sectoare economice să își revină până la finalul anului, temperându-se și pierderile de locuri de muncă. Astfel, economia României ar urma să crească cu peste 5% în 2021, susținută de un avans robust al exporturilor industriale și de servicii, de o revenire a investițiilor (atât private, cât și publice) și de resuscitarea consumului.