ULTIMA ORĂ Prețul internațional al petrolului a coborât sub 0 dolari pe baril pentru prima dată în istorie

ULTIMA ORĂ Prețul internațional al petrolului a coborât sub 0 dolari pe baril pentru prima dată în istorie
scris 20 apr 2020

Prețul petrolului WTI (de referință pe piața americană) s-a prăbușit luni seara, tranzacționându-se, pentru prima dată în istorie, la ora 21:23, la un preț negativ, de -8,61 dolari/baril.

UPDATE După numai jumătate de oră, țițeiul WTI cu livrare în luna mai se tranzacționa la ora 22:00 ora României la un preț de -20 dolari pe baril, după coborâse și la -37,63 dolari pe baril. Cu alte cuvinte, vânzătorii plăteau rafinatorii pentru a le cumpăra țițeiul în luna mai.

Urmărește-ne și pe Google News

Țițeiul cu livrare în luna iunie era și el în scădere cu 18%, fiind cotat la + 20.43 dolari pe baril.

Precedentul record negativ a fost înregistrat în ianuarie 1862, de 2,5 dolari pe baril. În epoca modernă, cel mai redus preț al WTI a fost înregistrat la finalul al celui de-al doilea război mondial, în 1946.

Cele mai sigure semnături electronice în contextul creșterii importanței tranzacțiilor la distanță CITEȘTE ȘI Cele mai sigure semnături electronice în contextul creșterii importanței tranzacțiilor la distanță

În prezent, în pofida deciziei OPEC, Rusiei și a altor state producătoare de a reduce producția, prăbușirea cererii ca urmare a carantinării economiilor în urma măsurilor anti-Coronavirus a făcut ca mai multe rafinării din Canada și SUA să respingă luni petrolul livrat chiar și la un preț de 2 dolari/baril, cu tarife de transport incluse.

Anterior, cotația barilului de petrol a scăzut cu aproximativ 20%, ajungând la cel mai redus nivel din martie 1999, deoarece pandemia de coronavirus (Covid-19) a sporit incertitudinile privind piața globală și a redus cererea pentru combustibili, iar depozitele terestre au ajuns la limită.

Zeci de tancuri petroliere umplute cu benzină și combustibil pentru avion sunt ancorate în apropiere de marile hub-uri pentru depozitarea produselor petroliere din Europa, neputând să își descarce încărcătura deoarece facilitățile terestre de depozitare sunt la capacitate maximă, pe fondul prăbușirii cererii ca urmare a crizei coronavirusului.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
wti