Pîslaru: Angajatorii care dau de lucru persoanelor din grupurile vulnerabile vor primi o subvenție de 900 de lei pe lună, timp de un an

Pîslaru: Angajatorii care dau de lucru persoanelor din grupurile vulnerabile vor primi o subvenție de 900 de lei pe lună, timp de un an
scris 25 nov 2016

Angajatorii vor fi încurajați să creeze locuri de muncă pentru persoanele din grupurile vulnerabile prin acordarea unor subvenții în valoare de 900 de lei, timp de un an, pentru fiecare om angajat, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, precizând că în 5 decembrie intră în vigoare pachetul de măsuri active, care vizează mobilitatea socială.

"Cea mai bună cale prin care putem avea o acțiune fermă de coeziune este prin crearea de locuri de muncă și antrenarea și integrarea oamenilor în sociatate, și nu prin marginalizare și plata unor beneficii. Am făcut reforma serviciului public de ocupare, care se îndreaptă către cei cu vulnerabilități”, a spus ministrul Muncii, la conferința „Dezvoltarea competențelor - rol esențial în corelarea educației cu nevoile pieței muncii în România”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Dragoș Pîslaru a precizat că în 5 decembrie intră în vigoare pachetul de măsuri active, care vizează mobilitatea socială.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Să-i scot pe oamenii aceia din starea lor de sărăcie, de pauperitate, înspre zona de a-și căpăta decența prin obținerea unui loc de muncă. Sunt subvenții de mobilitate atât socială cât și teritorială. Vorbim de încurajarea tuturor celor care crează locuri de muncă, angajatorilor, prin subvenții de a recruta din grupurile vulnerabile. Este o subvenție de 900 de lei, pe lună, 12 luni, subvenție pentru angajatorii care recrutează din grupurile vulnerabile", a mai spus ministrul Muncii.

El a precizat că în grupurile vulnerabile intră tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani, persoanele peste 45 de ani care au rămas fără locuri de muncă, multe în zonele rurale, șomerii, persoanele cu dizabilități și familiile monoparentale.

Analiză: Retragerea SUA din Acordul TPP, pas spre o nouă recesiune și șomaj la scară largă CITEȘTE ȘI Analiză: Retragerea SUA din Acordul TPP, pas spre o nouă recesiune și șomaj la scară largă

“Problema este să vedem cum te duci să ajuți grupurile defavorizate, acestea de care am vorbit. Crearea de locuri de muncă prin antrenarea oamenilor în societate, asta este miza. Problema legată de competențe și piața forței de muncă nu este o problemă estetică, ci o problemă care se leagă direct de dezvoltarea economică, care aduce bunăstare, bani la buget, și de partea socială, de coeziune", a mai spus Pîslaru.

Ministrul Muncii a adăugat că în București, Cluj, Timș și Ilfov rata șomajului este sub doi la sută, în Cluj fiind chiar 1,17 la sută.

“Apoi, din octombrie 2015 și până azi au fost create 154.000 de locuri de muncă. În acest an, pentru prima dată după 2008, investițiile străine au depășit, la nouă luni, 3,1 miliarde de euro. Bariera pentru dezvoltarea unei Românii sustenabile înseamnă să asigurăm oameni bine pregătiți", a precizat Pîslaru.

Ministrul a arătat că este importantă și identificarea persoanelor apte de muncă, dar care au renunțat să lucreze.

"Prin colaborarea cu Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, ne îndreptăm spre cei care sunt apți de muncă, dar au renunțat să-și mai caute un loc de muncă. Asta prin serviciile comunitare integrate, facem joncțiune cu serviciul public de ocupare. Vom investii în competențe pentru ca acești oameni să fie integrați", a adăugat ministrul Pîslaru.

Un alt proiect despre care a vorbit ministrul Muncii este cel privind reforma în zona Agenției Naționale pentru Calificări.

"Reforma pe zona Agenției Naționale pentru Calificări pornește de la înlocuirea unei rivalități, de neînțeles, în opinia mea, între instituții. Să deschidem Agenția Națională pentru Calificări și să putem avea responsabilitatea formării profesionale continue, care este mult mai aproape de angajator prin serviciul  public de ocupare a forței de muncă și Ministerul Muncii, iar pe zone de formare prin domeniul universitar, postuniveristar, să rămână în coordonarea Ministerului Educației", a mai spus Pîslaru.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos pislaru