OMV Petrom a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și profitul cu 44% pe primele 3 trimestre în pofida scăderii producției

OMV Petrom a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și profitul cu 44% pe primele 3 trimestre în pofida scăderii producției
scris 31 oct 2018

OMV Petrom și-a majorat cu 44% profitul net, la 2,6 miliarde lei în primele trei trimestre ale anului, față de 1,84 miliarde lei, în perioada similară a anului trecut, profitând de majorarea prețului internațional al petrolului Urals cu 39%, în pofida micșorării producției de hidrocarburi cu 5%.

În primele 9 luni ale acestui an, OMV Petrom a beneficiat de îmbunătățirea preturilor mărfurilor vândute (un preț realizat la petrol cu 44% mai mare decât cel de anul trecut) și de creșterea cererii de energie electrică. În această perioadă compania a produs cu 3,3 TWh, cu 42% mai mult decâty în perioada similară a anului trecut, când centrala de la Brazi funcționa la jumătate de capacitate, ca urmare a unor probleme tehnice înregistrate la o unitate de producție.

Urmărește-ne și pe Google News
Jerry’s Pizza a inaugurat a treia locație din sectorul 3, în Auchan Vitan CITEȘTE ȘI Jerry’s Pizza a inaugurat a treia locație din sectorul 3, în Auchan Vitan
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Rezultatul din exploatarea ajuns la 3,4 miliarde lei, cu 25% mai mare comparativ cu valoarea din primele 9 luni ale anului trecut, segmentul Upstream având cea mai mare contribuție.

Segmentul upstream a înregistrat un rezultat din exploatare de 2,4 miliarde lei, dublu față de cel din perioada ianuarie-septembrie 2017, în pofida unui cost de producție de 11,32 dolari pe baril, cu peste 2 dolari mai mare decât cel de anul trecut. Investițiile în segmentul upstream au fost de 2,23 miliarde lei, cu 52% mai mari ca cele din perioada similară a anului trecut.

În trimestrul al treilea, producția de hidrocarburi a OMV Petrom a rămas la un nivel similar celui din perioada mai-iunie, 160 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi) și în trimestrul al treilea, însă a scăzut cu 5 mii bep/zi față de producția din perioada similară a anului trecut. Pe cele trei trimestre scăderea a fost de 5%, de 46,04 milioane barili echivalent petrol (bep) la 43,91 milioane bep.

Dacă producția de țiței a înregistrat un declin de doar 3%, cea de gaze naturale a fost de 6%, de la 3,9 miliarde metri cubi în primele trei trimestre ale anului trecut la 3,64 miliarde în perioada similară a acestui an.

Drept urmare, vânzările totale de hidrocarburi ale companiei s-au redus la rândul lor cu 6%, de la 43,5 milioane la 41 milioane bep. Evoluția prețului internațional al petrolului a ajutat însă compania, prețul de vânzare realizat la țiței fiind de 62,83 dolari/baril, cu 44% peste cel din trimestrul al treilea al anului trecut, când se situa la 43,57 dolari pe baril.

În ceea ce privește segmentul Downstream, acesta a realizat în primele 9 luni ale anului un rezultat din exploatare de 1,3 miliarde lei, cu 7% peste cel din perioada similară a anului trecut. Ca urmare a diminuării producției și a utilizării gazului la centrala electrică de la Brazi, vânzările de gaze către terți s-au diminuat cu 15%, de 34 la 29 TWh

După ce în trimestrul al doilea, rafinăria Petrobrazi s-a aflat timp de o lună în revizie, indicatorul marjei de rafinare s-a îmbunătățit considerabil în trimestrul al treilea, ajungând, de la 49% la 98%. La fel și vânzarea de produse rafinate, care s-a majorat de la 1,13 milioane tone la 1,39 milioane tone, volum similar celui din trimestrul al treilea al anului trecut.

În ceea ce privește producția de electricitate a companiei, și aceasta s-a majorat ca urmare a evoluției prețurilor pe piețele OPCOM, ajungând la 1,04 TWh, de la 0,42 TWh în trimestrul al doilea, în care și centrala de la Brazi s-a aflat într-o perioadă de revizie.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
rezultate
profit
petrol
producție