Uniunea Europeană va impune un embrago importurilor de țiței și de produse petroliere din Rusia, măsura urmând a fi introdusă însă treptat, până la finalul acestui an, a anunțat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața membrilor Parlamentului European, cărora le-a oferit amănunte privind cel de-al șaselea pachet de sancțiuni care țintește economia Rusiei.
În ceea ce privește o eventuală interzicere a importurilor de gaze naturale, statele membre n-au ajuns încă la niciun acord, informează BBC.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ce este important: Aproximativ o treime din țițeiul procesat în România este țiței rusesc de import și aproape 30% din motorina comercializată în stațiile autohtone provine din Rusia.
De asemenea important: Firmele care operează cele 3 mari rafinării din România, Petrobrazi, Petromidia și Petrotel, apelează la alte companii din grupurile din care fac parte pentru a importa petrol și produse petroliere, în special motorină. Astfel, OMV Petrom, care deține Petrobrazi, importă petrol prin intermediul companiei-soră din grupul OMV, OMV Supply & Trading Limited. La rândul său, Rompetrol, care operează Petromidia, apelează la colega sa de grup, KMG Trading, iar Lukoil, se folosește de divizia sa de trading, Litasco, pentru a alimenta Petrotel.
Von der Leyen a precizat că importurile de țiței vor fi eliminate treptat pe parcursul a șase luni, iar cele de produse petroliere, până la sfârșitul anului 2022.
Deși nu a menționat nicio eventuală excepție, potrivit unor surse oficiale europene, Slovacia și Ungaria vor beneficia de derogări care să le permită să beneficieze de o perioadă mai îndelungată, până la finalul anului 2023, pentru a găsi surse alternative la importul de țiței rusesc.
“Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei și, în același timp, minimizăm daunele colaterale care ne-ar afecta pe noi și pe partenerii noștri din întreaga lume. Trebuie să ne asigurăm că economia UE rămâne puternică”, a afirmat Von der Leyen.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punctTotodată, oficialul UE a anunțat și un pachet de ajutor și reconstrucție pentru Ucraina.
Potrivit președintelui CE, producția economică a Ucrainei va scădea cu 35-50% în 2022 și va avea nevoie de 5 miliarde de euro pe lună doar pentru a continua să funcționeze.