PROFIT NEWS TV Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank: Cel mai probabil o să avem o inflație mai mare de 12%. Avem motive să credem că va rămâne pentru o perioadă destul de lungă la un nivel ridicat

PROFIT NEWS TV Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank: Cel mai probabil o să avem o inflație mai mare de 12%. Avem motive să credem că va rămâne pentru o perioadă destul de lungă la un nivel ridicat
scris 4 mai 2022

Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, a cincea cea mai mare bancă de pe piața locală după active, estimează că, cel mai probabil, inflația va depăși 12% în următoarea perioadă, deși prognozele lor inițiale indicau un vârf cuprins între 11 și 12%.

„Vedem în momentul de față riscuri să mergem chiar mai sus decât atât. Avem motive să credem ca inflația va rămâne o perioadă destul de lungă de timp la un nivel ridicat. Nu știm dacă ne oprim la 12% sau ne ducem mai sus de 12%. Cel mai probabil o să avem o inflație mai mare de 12%”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Ionuț Dumitru. 

Urmărește-ne și pe Google News

În realitate, continuă el, inflația este oricum mai mare decât cea actuală. Măsurile luate de Guvern au redus presiunile inflaționiste. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Avem aceste plafonări la energie. Deci, în realitate, inflația este mult mai mare în momentul de față dacă am exclude plafonările la energie. Dar nu putem ține la nesfârșit aceste scheme de ajutor. În România avem o perioadă de un an de zile, dar nu cred că ne putem imagina ca după un an prețurile să scadă la nivelurile de dinainte de această criză energetică și probabil că prețurile vor rămâne destul de ridicate”, mai spune economistul șef al Raiffeisen Bank, adăugând că, practic, nu este decât o inflația amânată, iar la un moment dat și inflația la energie se va resimți la consumatori, dacă nu sunt prelungite măsurile de plafonare.

PROFIT NEWS TV Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România - Nu am găsit căi să aducem străini CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România - Nu am găsit căi să aducem străini

În ceea ce privește dobânda de politică monetară, estimările acestuia indică că va ajunge la 5% până la finalul anului, de la 3% cât este în prezent. BNR va continua majorarea ratei dobânzii cu 0,5% în ședințele următoare, după care va tempera pasul de creștere la 0,25%. 

„Dacă țările din regiune se duc semnificativ mai sus cu dobânzile - în Polonia, Ungaria, se vorbește deja de dobânzi de 7% sau chiar mai mult -, nu cred că noi putem rămâne cu dobânda la 5% ca vârf și, probabil, că va trebui și România să meargă mai sus cu dobânzile. Totul depinde în primul rând de evoluția inflației, unde riscurile sunt mai degrabă în sus, dar și de ce fac ceilalți”, precizează Ionuț Dumitru. 

Astfel că, dacă FED crește dobânzile mai agresiv, cel mai probabil și piețele emergente vor fi nevoite să crească dobânzile în același ritm. 

„Nu poți să nu reacționezi când inflația e de două cifre. Nu ai cum să ții dobânda la 3%. Va trebui să te duci cu dobânda semnificativ mai sus. În continuare însă dobânzile vor rămâne real negative, adică sub inflație și în continuare vor fi penalizați cei care economisesc și mai puțin cei care se îndatorează. În termeni reali, dobânzile la credite rămân și ele negative probabil. Și, în contextul acesta, debitorii ar fi favorizați de o astfel de situație de dobânzi real negative, iar cei care economisesc ar fi penalizați”, explică economistul șef al băncii.

PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei, despre noua taxă, anunțată în premieră de Profit.ro: Nu are cum să fie obligatorie! CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul Economiei, despre noua taxă, anunțată în premieră de Profit.ro: Nu are cum să fie obligatorie!

Cel mai probabil și ROBOR va continua să crească, în condițiile în care dobânda de politică monetară merge către 5%. 

„Probabil că ROBOR la 3-6 luni în jur de 6% nu ar trebui să fie o supriză pentru nimeni. Riscurile sunt mai degrabă în sus. Vedem un risc în sus pentru inflație și, în condițiile acestea, un risc în sus și pentru dobânzi”, mai spune acesta. 

Despre o potențială recesiune globală, cum afirmă mai multe voci din piață, Ionuț Dumitru susține că „sunt hazardate astfel de prognoze în momentul de față”.

PROFIT NEWS TV Eugen Voicu, Meta Estate Trust: Nu cred că este o criză care ne va îngenunchea. Este o criză care ne va lovi, ne va afecta, dar prin care vom trece CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Eugen Voicu, Meta Estate Trust: Nu cred că este o criză care ne va îngenunchea. Este o criză care ne va lovi, ne va afecta, dar prin care vom trece

„Nu avem multe elemente pe care putem să ne bazăm o astfel de analiză. În momentul de față, cred că o criză profundă are o probabilitate destul de mică. Evident că se pot întâmpla multe lucruri. În primul rând totul depinde de ceea ce se întâmplă în vecinătatea noastră cu războiul și de evoluțiile geopolitice care pot influența în continuare prețurile la energie. Deci putem avea și scenarii mai urate. 

Aș spune că cea mai mare probabilitate o atașăm unui scenariu în care economia globală încetinește, dar nu avem o criză profundă și nici ajustări dramatice în economia globală”, explică el.

viewscnt
Afla mai multe despre
ionuț dumitru
raiffeisen bank
inflatie
dobanda de politica monetara
recesiune
criza economica
robor