Guvernul a adoptat, joi, prin ordonanță de urgență, înființarea Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România. Autoritatea va coordona legătura dintre oamenii de afaceri și oferta educațională propusă de unitățile de învățământ, astfel încât solicitările firmelor ca forță de muncă să se materializeze prin organizarea de clase de nivel școală profesională în sistem dual la nivel național.
Executivul arată că înființarea Autorității este răspunsul la solicitările venite din partea agenților economici care au nevoie de forță de muncă bine pregătită.
Autoritatea va asigura funcționarea eficientă a parteneriatului dintre agenții economici, administrația publică locală și școală, pentru formarea profesională inițială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenți de clasa a VIII-a, până în vârsta de 23 de ani, care își doresc să devină muncitori calificați, precum și pentru agenții economici care au nevoie de forță de muncă bine pregătită și sunt dispuși să se implice activ în formarea ei în companii.
”Autoritatea va acționa ca un liant pentru toți cei interesați de sistemul de formare profesională: elevi, școală, agenții economici-furnizori de instruire practică în sistem dual și ministerele de ramură care gestionează segmente ale pieței forței de muncă”, afirmă Executivul.
CITEȘTE ȘI Guvernul anunță ce vrea să realizeze în regim de parteneriat public-privat: un aeroport în sudul Capitalei și canalul Siret-Bărăgan, dar și 2 spitale regionale și o fabrică de autobuze electriceGuvernul arată că decizia de înființare a Autorității a fost luată în urma consultării cu un număr important de companii cu capital românesc sau străin (din industria auto, tipografică, prelucrarea metalelor, agricultură, utilități, turism, construcții, infrastructură rutieră ș. a.) care își doresc și au capacitatea să devină furnizori de formare profesională în vederea integrării absolvenților pe piața forței de muncă.
Actul normativ instituie atribuțiile principale ale Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România;
- organizarea și coordonarea formării profesionale inițiale în sistem dual din România;
- identificarea, anticiparea și analiza periodică a nevoilor de competențe cerute de piața forței de muncă și introducerea de calificări noi în formarea profesională inițială în sistem dual;
- elaborarea unui sistem de acreditare a furnizorilor publici/privați de formare profesională inițială în sistem dual, care va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului;
- elaborarea de metodologii privind certificarea profesională inițială a absolvenților din sistemul de învățământ dual, care vor fi aprobate prin ordin al președintelui Autorității;
- consilierea familiilor, a unităților de învățământ și a angajatorilor în scopul încurajării participării elevilor în formarea profesională inițială în sistem dual;
- asigurarea promovării în rândul tinerilor și ale familiilor acestora a conceptului de școală profesională în sistem dual ca alternativă de excelență în domeniul educational.
CITEȘTE ȘI SUA și alte 11 țări partenere ale României fac apel ca modificările la Codurile Penale să nu slăbească lupta împotriva infracționalității și corupțieiConducerea Autorității va fi asigurată de un președinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreședinți, cu rang de subsecretar de stat, numiți, respectiv eliberați din funcție prin decizie a prim-ministrului.
Structura organizatorică a Autorității, precum și Regulamentul de organizare și funcționare a acesteia vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.
La nivel național vor fi înființate 8 birouri teritoriale ale Autorității, structuri fără personalitate juridică, corespunzător celor 8 zone de dezvoltare ale României.
Finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale Autorității se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.