Fitch menține perspectiva negativă pentru ratingul de țară al României

Fitch menține perspectiva negativă pentru ratingul de țară al României
scris 24 apr 2021

Agenția de rating Fitch a menținut ratingul de țară al României pe ultima treaptă recomandată investițiilor, BBB- cu perspectivă negativă.

"Perspectiva negativă reflectă incertitudinile privind implementarea politicilor pentru corectarea dezechilibrului fiscal structural pe termen mediu și impactul pandemiei asupra finanțelor publice. Admnistrația actuală are în plan o serie de reforme fiscale și macroeconomice pentru sustenabilitatea fiscală pe termen mediu, dar istoricul slab de consolidare fiscală și rigiditatea crescută a bugetului sunt provocări cheie", argumentează Fitch.

Urmărește-ne și pe Google News
Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

Fitch anticipează o reducere lentă a deficitului bugetar, la 8,2% (metodologie ESA) în 2021, de la 9,2% în 2020 (cel mai mare deficit din Europa Centrală și de Est). Creșterea venturilor, susținută de revenirea economică solidă, vor fi contrabalansate, în mare parte, de cheltuielile legate de pandemie și investiții, Riscurile pe termen scurt sunt atenuate de aprobarea unor ordonanțe de urgență care au redus majorarea pensiilor față de nivelul planificat inițial (de la 40% la 14% în 2021) și au înghețat salariile și bonusurile în sectorul public.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Anunțul Fitch vine la scurt timp după ce agenția de rating S&P a păstrat calificativul BBB-, dar a modificat perspectiva la stabilă pentru România, argumentând decizia prin scăderea riscurilor fiscale și menționând în acest sens și înghețarea salariilor și bonusurilor din sectorul bugetar (generând astfel economii bugetare de aproximativ 2% din PIB), stoparea majorării pensiilor la nivelul avansat inițial, de 40%, ca și pregătirea unei legislații mai clare privind viitoarele creșteri de salarii și de pensii.

În aprilie 2020, Fitch a înrăutățit de la "stabilă" la "negativă" perspectiva asupra ratingului de credit pentru România.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
rating
perspectva rating
fitch romana