S&P a păstrat calificativul BBB-, dar a modificat perspectiva la stabilă pentru România

S&P a păstrat calificativul BBB-, dar a modificat perspectiva la stabilă pentru România
scris 16 apr 2021

Agenția de rating S&P a păstrat calificativul BBB-, dar a modificat perspectiva la stabilă pentru România, argumentând prin scăderea riscurilor fiscale și menționând în acest sens și înghețarea salariilor și bonusurilor din sectorul bugetar (generând astfel economii bugetare de aproximativ 2% din PIB), stoparea majorării pensiilor la nivelul avansat inițial, de 40%, ca și pregătirea unei legislații mai clare privind viitoarele creșteri de salarii și de pensii.

"România are un guvern care a luat măsuri pentru a dezamorsa riscurile fiscale pe termen scurt și acum prognozăm că datoria publică netă va fi stabilită la 50% din PIB până în 2023", spune S&P, care îmbunătățește astfel perspectiva spre stabilă, după circa un an și jumătate, dar menține ratingul României pe ultima treaptă.

Urmărește-ne și pe Google News
Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Agenția transmite și un avertisment - "Credem că va fi reluată în 2021 procedura de deficit excesiv", alături de un mesaj optimist - "Putem îmbunătăți ratingul dacă autoritățile se vor concentra pe reforme, care ar revitaliza interesul investitorilor străini".

De ce este important: Ratingul, un indicator al bonității, este foarte important pentru costurile la care se împrumută statul.

În decembrie 2019, Standard & Poor's Global Ratings și-a revizuit perspectiva asupra României la negativă, de la stabilă, precizând atunci că menține ratingul creditului suveran în monedă străină și pe termen scurt la „BBB- / A-3”.

"În ciuda recentei apariții a tensiunilor din interiorul coaliției, care a dus la demiterea ministrului Sănătății, ne așteptăm ca această coaliție să rămână unită în abordarea sa către sustenabilitate fiscală și să susțină o reformă ambițioasă până în 2022, înainte de perioada premergătoare anului electoral 2024. Peisajul politic complex și ostil rămâne un factor care ar putea testa capacitatea coaliției tripartite de a găsi un acord cu privire la reforme mai cuprinzătoare, de exemplu la Codul Fiscal.

Continuăm să considerăm aderarea României la UE ca o ancoră politică importantă în acest peisaj politic ostil și complex. Ne așteptăm ca procedura de deficit excesiv inițiată de Comisia Europeană în februarie 2020 să fie reluată în 2021, contribuind la insuflarea disciplinei fiscale și la susținerea reechilibrării bugetare", transmite acum agenția.

Ministerul Finanțelor punctează la rândul său că Standard & Poor's a decis îmbunătățirea perspectivei de la "negativ" la "stabil" aferentă ratingului acordat datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în monedă locală și valută. ”Aceasta este prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de această agenție din noiembrie 2013”, a transmis, vineri seară, Ministerul Finanțelor.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Agenția estimează că economia României își va reveni cu o creștere solidă, de 5%, în acest an, luând în calcul investiții din fonduri europene și revenirea cererii interne. Este punctat faptul că România are un istoric relativ slab în privința absorbției fondurilor europene, dar se apreciază că și o rată de absorbție de 50%, conform rezultatelor anterioare, poate avea un avantaj.

"Prognoza noastră economică rămâne sensibilă la situația în desfășurare în privința pandemiei și la posibile întârzieri în ceea ce privește vaccinarea. În special, succesul în administrarea programelor de imunizare, atât pe plan intern, cât și extern, vor determina măsura în care economia României poate fi redeschisă. În acest caz, campania de vaccinare a României a evoluat relativ bine", mai arată S&P.

viewscnt
Afla mai multe despre
sp
rating