În contextul în care de peste 5 ani, China este principalul partener comercial al Germaniei, Ministerul Finanțelor Publice vizează o ameliorare a condițiilor politice.
Germania trebuie să-și reducă doar gradual dependența de China, deoarece distanțarea de piața chineză va duce la pierderi de locuri de muncă în cea mai mare economie europeană, a afirmat ministrul de Finanțe, Christian Lindner, transmite Reuters, preluată de Agerpres.ro.
Din 2016, China este însă principalul partener comercial al Germaniei. Autoritățile de la Berlin lucrează la o nouă strategie privind China, care prevede o abordare mai sobră a relațiilor și care are ca obiectiv reducerea dependenței de statul asiatic.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Producția de credite gâfâie. Populația începe să se ferească"Distanțarea economiei noastre de piața chineză nu va fi în interesul pieței forței de muncă din Germania", a declarat Lindner într-un interviu acordat publicației Welt am Sonntag. Gradual, mai multe regiuni și piețe vor deveni mai importante pentru afacerile germane în următorii ani și ți următoarele decenii, a adăugat oficialul.
"Pentru atingerea acestui obiectiv, trebuie îmbunătățite condițiile politice", a atras atenția ministrul german de Finanțe. În noiembrie, cancelarul german Olaf Scholz a devenit primul lider din G7 (principalele țări industrializate din lume) care a vizitat China, de la debutul pandemiei de COVID-19. În timpul vizitei el s-a plâns de accesul la piața din China. Cancelarul a declarat atunci că a încercat să asigure condiții de concurență echitabile pentru companiile din Europa.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, care le-a arătat oficialilor germani că economia este prea dependentă de energia rusă, a determinat o reevaluare a relațiilor cu Beijingul, cu care firmele germane au relații apropiate, în special în domeniul producției.