GRAFICE Intră bani în Europa. Mesaj de la șeful Rockefeller International - VIDEO

GRAFICE Intră bani în Europa. Mesaj de la șeful Rockefeller International - VIDEO

Sursa foto: Roberto Caucino | Dreamstime.com

scris 17 ian 2023

Indicele DAX din Germania are în ultimele luni o performanță dublă față de principalul indice de la New York, iar bursa de la Londra este la maximele istorice, într-un moment în care acțiuni ale companiilor de tehnologie americane se zbat la niveluri cu 50% sub cele de vârf, relevă date analizate de Profit.ro. Euro se întărește față de dolarul SUA și un reputat investitor anticipează că este începutul unui trend de 5-7 ani.

Luna octombrie a anului trecut a reprezentat un moment de exacerbare a pesimismului investitorilor în piețele financiare internaționale față de ridicările de dobândă ale Rezervei Federale Americane și de așteptatul impact asupra corporațiilor listate la New York Stock Exchange. De atunci, bursele lumii s-au înscris pe o neașteptată revenire.

Urmărește-ne și pe Google News

Impulsul are și un mare câștigător, respectiv activele europene. Evoluții ale cotațiilor pe mai multe instrumente financiare indică fluxuri de capital pozitive, exact în oglindă cu decada trecută marcată de creșterea slabă a economiilor UE și cu aversiunea la risc față de întregul continent adusă în urmă cu un an de invazia Rusiei în Ucraina.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANALIZĂ Când a impus noua suprataxă, Guvernul ar fi trebuit să știe de multe luni că există riscul ca OMV Petrom să n-o datoreze. Posibile diferențe de interpretare OMV Petrom - ANAF, nu este exclus un litigiu CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Când a impus noua suprataxă, Guvernul ar fi trebuit să știe de multe luni că există riscul ca OMV Petrom să n-o datoreze. Posibile diferențe de interpretare OMV Petrom - ANAF, nu este exclus un litigiu

Mișcarea banilor către Europa este trădată de performanța semnificativ superioară a indicelui DAX40 din Germania față de piața americană. Indicele măsurat la Frankfurt are o apreciere de 22% față de minime, prin comparație cu câștigul de numai 9% al indicelui S&P500 de la New York. Dinamica de la începutul anului păstrează diferența la dublu, ecart între 8% pentru DAX40 și 4% pentru S&P500, într-o evoluție comparativă foarte ușor de evidențiat grafic.

GRAFICE Intră bani în Europa. Mesaj de la șeful Rockefeller International - VIDEO

Ruchir Sharma, președinte al Rockefeller International, vede în această mișcare o ajustare după ce acțiunile americane ajunseseră să dețină peste 60% din indicii MSCI Global pentru o economie care înseamnă doar 25% din PIB-ul mondial. „Nu s-a întâmplat înainte. Prăpastia nu a fost nicicând așa de mare. SUA a fost totdeauna piața de capital dominantă, dar nu a avut vreo ipostază în care să fie atât de mult peste relevanța sa în economia globală”, a declarat pentru CNBC Sharma, care a lucrat aproape 20 de ani pentru banca americană de investiții Morgan Stanley, unde peste jumătate din acest timp a ocupat poziția de șef al diviziei de administrare a activelor financiare.

ULTIMA ORA OMV Petrom anunță că nu va plăti contribuția de solidaritate în România, susținând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORA OMV Petrom anunță că nu va plăti contribuția de solidaritate în România, susținând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri

Nu sunt numai acțiunile companiilor germane acum la căutare. Banii care vin către malul de Est al Atlanticului se revarsă și către Marea Britanie. Indicele FTSE100 de la Londra, pierzător în perioada post-Brexit, a revenit în aceste zile în zona maximului istoric pe care l-a atins în 2018, după o evadare importantă peste o linie de rezistență, mișcare care se vede pe graficul atașat.

 

GRAFICE Intră bani în Europa. Mesaj de la șeful Rockefeller International - VIDEO

După ce în toamnă – într-un climat de neclaritate pentru siguranța energetică a Europei – dolarul se întărea dincolo de nivelul de paritate față de euro, mișcarea s-a inversat cu brutalitate și ieri cursul de schimb euro/dolar a depășit nivelul de 1,08 dolari pentru un euro.

„Dolarul era deja într-o piață bull de peste un deceniu. Este cel mai lung trend de creștere pentru dolarul american de când au fost introduse cursurile de schimb variabile în anii 1970”, spune Sharma, care este născut în India și în anul 2012 a fost inclus de revista Foreign Policy într-un top al celor mai influenți gânditori din lume. „Cred că declinul dolarului a fost demult amânat; a început! Dolarul pare că și-a atins maximul și are implicații importante pe piețele financiare internaționale.”

GRAFICE Intră bani în Europa. Mesaj de la șeful Rockefeller International - VIDEO

Sharma, care din 2021 a fost cooptat de Rockefeller International, mizează pe un trend de 5-7 ani de depreciere a monedei americane. „Declinul dolarului este o parte importantă a trendului de scădere a alocărilor către SUA”, afirmă acesta, indicând o schimbare majoră, respectiv o trecere a investitorilor de la preferința către acțiunile tehnologice și America, spre o expunere mai generală la nivel internațional, cu alocări pentru industrie și mărfuri care ar urma să fie noile motoare de creștere.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
dolar
morgan stanley
euro