Managerii preferă instrumentele tradiționale de finanțare

Managerii preferă instrumentele tradiționale de finanțare
scris 15 dec 2021

În proporție covârșitoare, managerii preferă instrumentele tradiționale de finanțare (42% băncile și 41% surse proprii) și doar 8% aleg piața de capital, în condițiile în care gradul de informare cu privire la Bursa de Valori București este scăzut, cu doar 15% dintre manageri care se declară informați cu privire la activitatea acesteia, conform rezultatelor CONFIDEX S2 2021 publicate de Impetum Group.

"Noi, ca specialiști, folosim instrumentele pieței de capital în sprijinul companiilor pe care le administrăm și ne asumăm parte din rolul de a atrage finanțare în acest mod și de a vorbi mediului de business despre această soluție. Antreprenorii au posibilitatea să își diversifice gama de metode de finanțare a companiei, prin mai multe metode precum accesarea de fonduri europene, atragerea unui partener care să vină cu capital și know-how, accesarea pieței de capital, care poate oferi o finanțare continuă a companiei și care oferă un grad crescut de încredere partenerilor de business. Impetum Group va colabora cu instituțiile relevante în domeniu pentru a crește nivelul de awareness care duce la un impact pozitiv în economie", precizează Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Urmărește-ne și pe Google News
Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Cifrele oficiale arată o creștere spectaculoasă a pieței de capital în plină pandemie, dovedindu-se o alternativă de finanțare foarte bună. Astfel, pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB), lichiditatea măsurată prin valoarea totală de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,6% în primele 11 luni și a ajuns la 17,4 miliarde lei, echivalentul a 3,5 miliarde euro. Prin prisma valorii medii zilnice de tranzacționare, indicatorul de lichiditate arată o creștere de 20,5% la 75 milioane lei, echivalentul a 15,2 milioane euro. Capitalizarea societăților prezente pe Piața Reglementată a bursei a ajuns la 215,7 miliarde lei, echivalentul a 43,6 miliarde euro, la finalul lunii noiembrie.

Percepția managerilor despre restructurare

37% dintre manageri înțeleg restructurarea ca fiind un proces intern, centrat pe îmbunătățirea fluxurilor operaționale, în timp ce 34% dintre aceștia consideră restructurarea ca fiind un răspuns la factori externi (piață/concurență), mai relevă studiul. Răspunsurile majorității managerilor cu privire la ce presupune un proces de restructurare ne arată că mediul de business recunoaște existența acestei nevoi și înțelege că aceasta poate fi adresată în mod diferit, în funcție de specificul situației. O treime dintre manageri consideră însă că momentul adecvat pentru a apela la un specialist în restructurare este cel în care compania înregistrează dificultăți în a-și achita datoriile curente.

„Deși este îmbucurător că managerii încep să perceapă restructurarea ca un instrument eficient în redresarea companiilor, ne îngrijorează să constatăm că o treime dintre aceștia consideră că momentul adecvat pentru a apela la un specialist în restructurare este cel în care compania înregistrează dificultăți în a-și achita datoriile curente. De regulă, într-un astfel de moment, compania se află deja în stare de insolvență iminentă, ceea ce îngreunează restructurarea business-ului", spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

În acest context, este important să subliniem că elemente precum: pierderea unui contract important (cu un client sau furnizor), reducerea profitabilității (scăderea CA / creșterea costurilor), creșterea ciclului de conversie a cash-ului (creșterea duratei de rotație a stocurilor, creșterea duratei de încasare a clienților, diminuarea termenelor de plată a furnizorilor), sunt toate semnale ale distress-ului și ar trebui adresate timpuriu de către companii, cu scopul de a preveni intrarea in dificultate.

Prioritățile companiilor

Studiul CONFIDEX mai arată că prioritățile companiei pentru perioada imediat următoare sunt creșterea vânzărilor (48%) și păstrarea locurilor de muncă (37%). 27% din manageri consideră că prioritățile companiei sunt investițiile, în timp ce 22% spun că digitalizarea companiei și automatizarea. Alte priorități sunt îmbunătățirea relației cu clienții (20%), predictibilitatea lanțului de aprovizionare (17%), îmbunătățirea relației cu furnizorii (9%), accesul la creditare (8%) și activitatea de cercetare-dezvoltare (4%).

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

"Observăm că în top 5 priorități ale antreprenorilor sunt investițiile și digitalizarea companiei. De asemenea, pe parcursul semestrului 2 din acest an au crescut costurile de producție și a scăzut profitabilitatea. Astfel, prioritățile antreprenorilor referitor la investiții și digitalizare vin să îmbunătățească indicatorii de profitabilitate și să contracareze creșterea costurilor cu materia primă. Acest deziderat poate fi atins doar prin investiții în companie, pe linia de automatizare procese de lucru și pe linia de dezvoltare produse, scalare business", spune Andrei Cionca.

De asemenea, raportul dintre cei care optează pentru scăderea costurilor și cei care optează pentru creșterea productivității rămâne relativ constant, astfel că 69% consideră că ar trebui să creștem productivitatea, chiar dacă asta presupune investiții, pentru a putea fi și competitivi pe piață și alți 29% că ar trebui să reducem costurile, pentru a putea depăși această perioadă.

Creșterea productivității constituie principalul motor de relansare economică pentru mai mult de două treimi dintre companii, procentul acestora fiind stabil, comparativ cu ediția anterioară Q1 2021. 69% dintre companiile medii și mari și 63% dintre cele mici consideră că, în perioada următoare, ar trebui să crească productivitatea, inclusiv investind pentru a rămâne competitive.

29% consideră că reducerea costurilor e mai importantă în această perioadă (creștere ușoară față de Q1 2021).

În continuare, digitalizarea se situează pe un trend ascendent, chiar dacă majorarea față de Q1 2021 e una mai redusă (+1%). În cazul a 17% dintre companii, prioritatea este și predictibilitatea lanțului de aprovizionare.

Încrederea în Instituții

Comisia Europeană (42%), Mediul de afaceri (42%) și Societatea Civilă (27%) reprezintă instituțiile în care managerii au cea mai mare încredere, urmează Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și băncile cu o cotă de încredere de 18%. Guvernul a scăzut ca încredere de la 19% la 3%, iar Ministerul Economiei de la 15% la 5%, conform rezultatelor CONFIDEX S2 2021 publicate de Impetum Group.

viewscnt
Afla mai multe despre
manageri
finantare
bursa de valori bucurești