Lira sterlină se depreciază, în contextul în care sondajele sugerează că tabăra pro-Brexit câștigă teren

Lira sterlină se depreciază, în contextul în care sondajele sugerează că tabăra pro-Brexit câștigă teren
scris 31 mai 2016

Lira sterlină s-a depreciat marți, după ce trei sondaje cu privire la referendumul programat pe 23 iunie, când britanicii vor alege dacă rămân în Uniunea Europeană (UE), sugerează că tabăra pro-Brexit câștigă teren, informează Reuters.

Astfel, după ce sondajele publicate în ultimele săptămâni indicau că britanicii iși doresc să rămână în UE, incertitudinile par să revină, afectând moneda britanică. În jurul orei 19:00 (ora României), lira sterlină era în scădere cu 0,87% față de moneda americană, fiind tranzacționată la 1,4511 dolari/unitate. Lira înregistra un declin de aproape 0,8% și față de moneda unică europeană, la 1,3032 euro/unitate.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unui sondaj telefonic realizat de firma de cercetare ICM, 45% din britanici vor ieșirea din Uniunea Europeană, în timp ce 42% doresc să rămână în Uniune.

Un alt sondaj, realizat în mediul online tot de ICM, arată că 47% din respondenți sunt susținători ai Brexit, în timp ce 44% preferă ca marea Britanie să rămână membră a UE.

Lira sterlină a urcat la maximul ultimelor peste trei luni față de euro CITEȘTE ȘI Lira sterlină a urcat la maximul ultimelor peste trei luni față de euro

Totodată, luni, un sondaj realizat de firma de cercetare ORB pentru publicația Daily Telegraph a arătat un avantaj de 5 puncte procentuale pentru tabăra pro-UE, ecartul fiind însă mai mic decât în urmă cu o săptămână, când se situa la 13 puncte procentuale. Cel mai recent sondaj al ORB sugerează că 51% din britanici vor ca Marea Britanie să își păstreze statutul de membră a Uniunii Europene.

Potrivit unui raport publicat săptămâna trecută de S&P, ieșirea Marii Britanii din UE nu se va reflecta doar într-o scădere a lirei sterline față de principalele valute ale lumii, ci ar putea pune în pericol însuși statutul de valută de rezervă deținut de moneda națională britanică.

Lira sterlină este a treia cea mai folosită monedă pentru constituirea rezervelor valutare naționale, după dolarul american și euro, mulțumită încrederii pe care le inspiră economia și sistemul legal din Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
marea britanie
ue
brexit
sondaj
euro
dolar
uniunea europeana