Lazea, BNR: În România persistă confuzii grave. Mediul de afaceri vrea stat minimal, dar care să ofere infrastructură, educație, sănătate

Lazea, BNR: În România persistă confuzii grave. Mediul de afaceri vrea stat minimal, dar care să ofere infrastructură, educație, sănătate
scris 15 mar 2016

La nivelul societății românești persistă confuzii grave, care afectează dezvoltarea societății, spune Valentin Lazea, economistul-șef al BNR. Mediul de afaceri are datorii mari față de societate și trebuie să lămurească niște concepte de bază. Nu poate, pe deoparte, să ceară stat minimal, iar pe de altă parte să ceară aceluiași stat să ofere infrastructură, educație și sănătate populației, adaugă Lazea.

“Nu poți să spui că vrei un stat minimal, că statul e un prost administrator, să-i luăm resursele, și apoi să spui că vrei ca statul să aducă infrastructură, educație, sănătate”, a declarat Lazea, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR. Dacă opțiunea mediului de afaceri e pentru statul minimal, atunci acesta ar trebui să-și asume furnizarea acestor servicii.

Urmărește-ne și pe Google News

“A doua confuzie, gravă, e că nu s-a stabilit direcția prin care vrem să creștem economia”, adaugă Lazea, care moderează un panel privind modelul de dezvoltare a României.

Nu știm ce model de dezvoltare să urmăm, nu ne-am hotărât dacă vrem să creștem prin consum sau prin dezvoltarea factorilor de producție, care vine doar în urma unor reforme structurale, spune economistul.

Cioloș: Înțelegem așteptările pe salarizare, dar nu acceptăm propuneri dincolo de rezonabil, formulate doar pentru ambiție CITEȘTE ȘI Cioloș: Înțelegem așteptările pe salarizare, dar nu acceptăm propuneri dincolo de rezonabil, formulate doar pentru ambiție

România trebuie să evite capcana venitului mijlociu, în care cad țările care se relaxează când ajung la un PIB per capita de 10.000 de dolari.

A treia confuzie ține tot de conduita capitalului. Mediul de afaceri cere relaxări fiscale și, eventual, monetare, dar nimeni nu spune că vrea reforme structurale, care ar crește potențialul economiei, adaugă Lazea.

“Discursul public general este unul ca și cum am trăi într-o țară de zâne. Dacă trăim prost în această țară, nu e pentru că reflectă o stare de valori, obiceiuri, ci pentru că așa s-a nimerit”, spune economistul.

Lazea a dat exemplul energointensivității României, de 2,5 ori peste media UE, fărămițarea terenurilor agricole și subdezvoltarea pieței de capital, toate atribuibile acestor interese și valori prezente la nivelul societății.

Lazea, BNR: În România persistă confuzii grave. Mediul de afaceri vrea stat minimal, dar care să ofere infrastructură, educație, sănătate
viewscnt
Afla mai multe despre
valentin lazea