Serviciile sunt esențiale pentru dezvoltarea României în cadrul Uniunii Europene, având în vedere că acestea reprezintă doar 50% din PIB național față de 70% la nivel european, a declarat ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, la conferința Growth Forum, organizată de Profit.ro la BNR. Diplomatul britanic a remarcat importanța noii legislații privind achzițiile publice pentru o creștere economică sănătoasă.
“Industria este, prin tradiție, principala sursă de exporturi a României, dar sectorul serviciilor are, de asemenea, un potențial imens de dezvoltare. În prezent, serviciile reprezintă doar aproximativ 50% din PIB-ul țării. O piață unică a serviciilor ar duce la dispariția barierelor nejustificate pentru mediului de afaceri, inclusiv pentru business-urile din România, și ar oferi acces către o piață mult mai variată”, a declarat ambasadorul.
El a menționat că în Uniunea Europeană sectorul serviciilor reprezintă 70% din PIB-ul european și peste 90% din noile locuri de muncă, însă doar 20% din comerțul intern european.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Suntem de părere că sectoarele care ar sprijini cel mai mult competitivitatea industrială sunt serviciile profesionale de afaceri, construcții și e-commerce, domenii în care România are un potențial important”, a mai spus Brummell la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro
Acesta a adăugat că un guvern deschis implică o legislație și contracte transparente, iar achizițiile publice trebuie, prin definiție, să obțină ce e mai bun pentru cetățeni, oferind un sentiment de încredere că procesul este unul solid, deschis și decisiv.
“Anul acesta este un an crucial în România în ceea ce privește reforma achizițiilor publice. Ambasada noastră a fost foarte atentă la dezbaterea privind modificările legislației în vigoare. Pentru că, în Marea Britanie, noi credem că achizițiile publice sunt o prioritate strategică pentru susținerea creșterii economice. Totodată, ele sunt esențiale pentru funcționarea pieței interne europene”, a arătat Brummell.
Marea Britanie susține eforturile autorităților române de a îmbunătăți mediul de afaceri prin lupta împotriva corupției și creșterea transparenței în sectorul public, a subliniat ambasadorul, amintind că noul Cod Civil și noul Cod de Procedură Civilă, precum și activitatea continuă de revizuire a Strategiei naționale împotriva corupției facilitează acest lucru.
“Pentru noi a fost o veste foarte bună că Guvernul a promis să crească predictibilitatea legilor prin reducerea numărului de ordonanțe de urgență. Simplificarea regulilor și regulamentelor, precum și deschiderea față de ceea ce are de spus sectorul privat vor ajuta ca economia să duduie”, a remarcat Paul Brummell.