Elaborarea unei strategii de dezvoltare a României, propusă de Profit.ro, poate părea un demers ambițios și deplasat din partea unui guvern cu un mandat limitat, dar un astfel de document detașat de obligații de partid sau electorale, în lipsa căruia orice decizie guvernamentală este doar una conjucturală, poate fi singurul lucru care poate fi lăsat moștenire, a apreciat prim-ministrul Dacian Cioloș, la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la BNR.
"Pentru un guvern cu un mandat limitat, singurul lucru pe care îl poate lăsa moștenire este, probabil, tocmai aceasta: o strategie, o gândire de dezvoltare eliberată de constrângeri ideologice sau de obligații de partid sau electorale", a spus Cioloș.
El a apreciat că o astfel de strategie poate fi elementul de legătură între interese politice legitime și așteptări ale societății și mediului de afaceri, iar Guvernul își propune să elaboreze o astfel de viziune, definind, în primul rând, mai clar direcția spre care dorește să se îndrepte societatea românească, pentru stabilirea unor obiective comune.
CITEȘTE ȘI VIDEO Isărescu: Deficitul va ajunge la aproape 4% în 2017. Avem nevoie de infrastructurăLa fel de important, a arătat premierul, este și faptul că trebuie stabilit cum poate fi ajuns la acel punct stabilit ca direcție, opinia Guvernului fiind că una dintre modalitățile în acest sens sunt stimularea educației, științei și cercetării, sănătății, infrastructurii, agriculturii, turismului și energiei, dar și a tehnologiei de vârf și a sectorului IT.
O astfel de strategie trebuie aplicată nu doar în metropole, ci și în zona mic urbană și cea rurală, consideră premierul, el indicând și două proiecte care pot contribui la un astfel de obiectiv, respectiv Laser Valley de la Măgurele, primul viitor smart city din România, și Cluj Inovation City.
Pentru acest lucru, Guvernul vrea să folosească mai eficient instrumentele pe care le are la dispoziție, precum schemele de ajutor de stat, Cioloș insistând însă asupra faptului că Executivul pregătește o nouă abordare de intervenție etatistă sau ca un anumit sector economic să fie dependent de politica statului.
Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și prim-ministrul Dacian Cioloș au deschis, marți, conferința organizată de Profit.ro la sediul BNR privind "Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro", care îi reunește, pentru prima dată în acest an, pe cei mai importanți actori din Guvern și din mediul de afaceri.