La 17 ani de la privatizarea BRD, statul face o nouă bancă de dezvoltare pentru finanțarea zonelor unde piața nu pune bani

La 17 ani de la privatizarea BRD, statul face o nouă bancă de dezvoltare pentru finanțarea zonelor unde piața nu pune bani
scris 9 nov 2015

Statul român construiește, pe structura Eximbank, o bancă de dezvoltare, la 17 ani după ce a privatizat BRD cu francezii de la Societe Generale. Noua Bancă de Dezvoltare a României va sprijini, cu bani de la stat, proiectele din zone strategice în care băncile comerciale nu pun banii, de teama riscurilor ridicate. Statul ar trebui să asigure fonduri de aproape 800 de milioane de lei, începând cu 2017, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege pentru înființarea Băncii de Dezvoltare.

În decembrie 1998, statul privatiza Banca Română pentru Dezvoltare cu francezii de la Societe Generale. La 17 ani distanță, Guvernul pune pe masă un proiect privind o nouă bancă de dezvoltare, construită pe spatele Eximbank.

Urmărește-ne și pe Google News

Statul propune ca noua Bancă de Dezvoltare a României să extindă activitatea Eximbank și să acorde mai multe credite acolo unde piața nu vrea să acorde finanțare, de teama riscurilor ridicate, în zona de întreprinderi mici și mijlocii, start-up-uri, unități administrativ teritoriale mici sau către proiecte de importanță strategică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Legiuitorul consideră că este “market-failure”, eșec al pieței, existența acestor zone sub-finanțate din economie.

De asemenea, Banca de Dezvoltare se va implica și în absorbția fondurilor europene.

Finanțarea activității va fi asigurată de stat, care va transfera fondurile aflate acum la Eximbank, la care se adaugă plasamente de 796 de milioane de lei, pe o perioadă de trei ani, începând cu 2017, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Legea extinde sursele de finanțare la nivelul marilor instituții financiare. Astfel, banca va putea accesa finanțări la costuri mai reduse de la Banca Europeană pentru Investiții, similare celor cu care se împrumută statul, pe care le va putea apoi plasa mai scump la alte bănci, pentru finanțarea proiectelor țintă. Aceste împrumuturi vor fi garantate de stat.

Statul va putea plasa la Banca de Dezvoltare și sumele provenite din privatizări, care le rândul ei le va plasa în credite.

Conducerea băncii va realiza o estimare privind necesarul de capital rezultat din planul de afaceri pe o perioadă de 2-3 ani, în care sunt luate în calcul riscurile din bilanțul băncii, dar și proiectele angajate, cu care Ministerul de Finanțe va merge mai departe la Guvern pentru aprobare.

Riscul pentru proiectele derulate în contul statului va fi suportat de stat. Pentru partea care privește bilanțul statului nu se aplică reglementările Băncii Naționale în materie de capital, în timp ce pentru activitatea în numele și în contul băncii se aplică normele BNR.

De altfel, Banca pentru Dezvoltare va păstra structura actuală a Eximbank în ceea ce privește organizarea bilanțurilor. Vor fi două raportări, atât în nume și în cont propriu, cât și în numele și în contul Statului, se arată în proiectul de lege pus în dezbatere de Guvern. Activitatea băncii în nume și în cont propriu va fi condusă de un consiliu de administrație, ales de stat, acționarul majoritar al băncii.

Pentru activitatea în numele statului se va înființa Comitetul Interministerial de Dezvoltare Economică (CIDE), care se va ocupa de proiectele și tranzacțiile care fac obiectul mandatului de dezvoltare.

Proiectele de până la 50 de milioane de euro per beneficiar sau grup de beneficiari avizate de către funcționarii băncii vor fi apoi aprobate de funcționarii statului.

Președintele CIDE va fi secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice coordonator al activității de datorie publică, iar ceilalți membri vor veni de la celelalte structuri ale administrației publice.

Membrii CIDE vor fi remunerați lunar cu o sumă egală cu cea a două salarii medii din Banca de Dezvoltare a României. Ei trebuie să păstreze confidențialitatea activității desfășurate.

De altfel, întreaga activitate a angajaților Băncii și a membrilor CIDE intră în sfera secretului bancar, de unde rezultă că publicul s-ar putea să nu aibă acces la informațiile privind creditele acordate fiecărui beneficiar, chiar dacă fondurile vin din finanțarea acordată în numele și în contul Statului.

"Banca de Dezvoltare a României este supusă dispozițiilor legale privind secretul profesional în domeniul bancar", se arată la articolul 21 din proiectul de lege, care se completează la următorul articol cu dispoziții exprese de a nu comunica date privind contractele încheiate cu clienții.

La intrarea în vigoare a legii se va abroga legea actuală de funcționare a Eximbank.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca de dezvolare a româniei
eximbank
garantii de stat