Isărescu: Stabilitatea macro fără a face ceva și pentru mediul de afaceri nu e un lucru de durată

Isărescu: Stabilitatea macro fără a face ceva și pentru mediul de afaceri nu e un lucru de durată
scris 9 nov 2015

Menținerea stabilității macroeconomice ar trebui să fie obiectivul unui viitor guvern tehnocrat, spune guvernatorul Mugur Isărescu. Stabilitatea macro nu este, însă, un lucru de durată, dacă guvernul nu face ceva și pentru mediul de afaceri, precizează guvernatorul Băncii Naționale.

Un guvern tehnocrat ar veni cu un mandat limitat, care pe lângă organizarea alegerilor generale de anul viitor ar trebui să asigure și păstrarea indicatorilor economici, a declarat Isărescu, cu ocazia prezentării raportului trimestrial privind inflația.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca Națională s-a poziționat până acum împotriva scăderilor de taxe și a avertizat că o relaxare fiscală abruptă poate crește deficitul bugetar și poate accelera consumul intern, în condițiile în care acesta crește oricum peste potențial.

Acum, spune guvernatorul BNR, asigurarea țintelor de stabilitate macro ar trebui să se îmbine și cu măsuri de sprijinire a mediului de afaceri, pentru a nu crea tensiuni la nivel micro.

“Repet, numai ceea ce din poziția noastră ni se pare esențial, stabilitate economică, macrostabilitate economică și creștere economică, bineînțeles și cu ambiția de a mai face ceva și pentru mediul de afaceri, pentru că stabilitate macroeconomică cu tensiuni micro nu este un lucru de durată.  Va lua timp cu reformele structurale, cam greu le faci într-un an electoral”, a declarat Isărescu.

Statul a redus TVA la alimente de la 24% la 9% în această vară. Noul cod fiscal, ce va intra în vigoare de la începutul lui 2016, prevede scăderea taxei pe consum de la 24% la 20%, dar și reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%.

Din 2017, TVA ar trebui să mai scadă cu un punct procentual, la 19% și urmează să fie eliminată taxa pe construcții speciale, care a adus costuri importante companiilor din industrie, precum și supra-acciza de 7 eurocenți pe carburanți. Aceste măsuri ar fi trebuit introduse din 2016, însă fostul Cabinet și-a schimbat poziția după discuțiile cu Banca Națională și cu președintele Klaus Iohannnis.

Guvernul condus de Victor Ponta a demisionat săptămâna trecută, în urma protestelor generate de tragedia de la clubul Colectiv din Capitală.

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
bnr
relaxare fiscala
guvern tehnocrat