Isărescu: Încă un an sau chiar un an și jumătate cu dobânzi mici

Isărescu: Încă un an sau chiar un an și jumătate cu dobânzi mici
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 sep 2015

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că dobânzile la lei vor fi influențate de cele la euro, pentru care nu vede mișcări sensibile în sus în următoarele douăsprezece luni.

Banca Națională a României nu anticipează pentru următoarele douăsprezece luni "o mișcare sensibilă" a dobânzilor pentru zona euro, iar aceasta se va răsfrânge și asupra costurilor finanțării în lei, a afirmat șeful instituției Mugur Isărescu, răspunzând la o întrebare a Profit.ro referitoare la răstimpul în care Banca Centrală Europeană va menține dobânda-cheie la niveluri sub 1-1,5%.

Urmărește-ne și pe Google News

"Urmează o perioadă bunicică", un an sau chiar un an și jumătate, în care dobânzile vor fi mici, ceea ce va fi bine pentru economia României, a declarat guvernatorul.

Pe de altă parte, BNR se va poziționa activ pentru a nu intra în contratimp cu ceea ce s-ar putea întâmpla în Europa. Încercarea este de a crea un culoar care să permită reducerea rezervelor minime obligatorii până la niveluri comparabile cu cele din blocul monetar, indiferent de ce se va întâmpla cu ciclul de dobânzi pe euro, a explicat Isărescu.

Banca Națională a României observă o sensibilitate în creștere a fluxurilor financiare față de diferențialul de dobândă, care înainte era vizibilă pentru Republica Cehă, Polonia și Ungaria, dar care acum este tot mai importantă și pentru România.

Nivelul inflației, al creșterii economice și cel al balanței de plăți sunt tot mai apropiate de indicatorii celorlalte țări din regiune. De aceea, este de așteptat ca și comportamentul capitalurilor să fie similar, cu un răspuns mai activ - uneori brutal - la diferențialul de dobândă.

Care ar fi comportamentul fluxurilor speculative față de o eventuală ridicare a ratei de dobândă pe dolar din partea Rezervei Federale Americane? Mai degrabă redusă, consideră Isărescu, făcând trimitere la temerile din piețele internaționale că vor fi mișcări rapide de capitaluri, antrenate de o astfel de mutare.

"Personal, nu văd România în mijlocul unor asemenea turbulențe (...) dar nu o văd nici izolată", a spus șeful băncii centrale, care se așteaptă la influențe "cel puțin marginale". Politicile economice prudente constituie cheia depășirii unor eventuale dificultăți.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi
mugur isarescu
proiectie