Interzicerea exportului de lemne de foc - scoasă din actul pregătit pentru Guvern. România va trimite 130.000 metri cubi Republicii Moldova și va plafona prețul

Interzicerea exportului de lemne de foc - scoasă din actul pregătit pentru Guvern. România va trimite 130.000 metri cubi Republicii Moldova și va plafona prețul
scris 5 oct 2022

Interzicerea exportului de lemne de foc, avansată recent de autorități, nu se mai regăsește în ultima formă a proiectului redactat la nivelul guvernanților. Executivul va modifica, în schimb, legislația pentru a acorda Republicii Moldova o cantitate de 130.000 metri cubi de lemn pentru încălzire.

Guvernul arată că, în urma crizei energetice, jumătate din populația Republicii Moldova ar putea trece la încălzire cu lemn de foc, iar președintele moldovean Maia Sandu a cerut ajutorul României.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: În prezent, în România este interzis doar exportul de buștean, începând din 2020, pe o durată de 10 ani. În același timp, liberalii au propus în trecut, când se aflau în opoziție, interzicerea exportului de lemne de foc

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mai este important: Anterior, în paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, Ministerul Mediului arătat că vor fi luate și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara UE.

ULTIMA ORĂ BCR vinde o nouă emisiune masivă de obligațiuni CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BCR vinde o nouă emisiune masivă de obligațiuni

Guvernul luase în calcul interzicerea temporară a exportului la lemne de foc și a produselor derivate pentru încălzire, conform notei de fundamentare a proiectului inițial de ordonanță de urgență prin care se va reglementa plafonarea prețului la lemne de foc și la alte produse asociate.  

Astfel, în nota de fundamentare a primei variante a ordonanței redactate la nivelul Ministerului Mediului se menționa că: ”În ceea ce privește măsura limitării temporare a exporturilor lemnului de foc şi a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât şi în afara UE, aceasta se va aplica pentru o perioadă limitată de timp”.

Interzicerea exportului de lemne de foc - scoasă din actul pregătit pentru Guvern. România va trimite 130.000 metri cubi Republicii Moldova și va plafona prețul

În proiectul de ordonanță actualizat, această interdicție nu mai există însă nici în nota de fundamentare.

DECIZIE După ce a majorat salariile primarilor, Puterea dă liber angajărilor la Parlament și în instituțiile publice CITEȘTE ȘI DECIZIE După ce a majorat salariile primarilor, Puterea dă liber angajărilor la Parlament și în instituțiile publice

Guvernul pregătește, în schimb, acordarea unui ajutor Republicii Moldova constând într-o cantitate de 200.000 metri steri (130.000 metri cubi) lemn pentru încălzire.

Ca urmare a crizei energetice ce impactează semnificativ teritoriul Republicii Moldova, în contextul în care jumătate din populația acestei țări ar putea trece la încălzire cu lemn de foc, în data de 29 iulie 2022, doamna președinte Maia Sandu i-a solicitat domnului prim-ministru al României sprijin pentru lemne de foc, în cantitate de 200.000 metri steri”, arată Guvernul.

”În prezent, în Republica Moldova, din totalul de 1.130.000 de gospodării, peste 680.000 dintre acestea pot utiliza lemnul ca și combustibil pentru încălzirea locuințelor, înlocuind gazul natural. Având în vedere creșterea necesarului de lemn pentru încălzire, în aceste condiții, Republica Moldova nu dispune de stocuri suficiente pentru sezonul rece 2022 – 2023, iar cantitatea necesară estimată pentru completarea acestuia este de 200.000 metri steri”, mai arată Executivul.

Dacia Sandero și Duster au detronat legendarul Logan, pe piața din România. Tesla Model 3 a intrat, în premieră, în Top 10 al vânzărilor CITEȘTE ȘI Dacia Sandero și Duster au detronat legendarul Logan, pe piața din România. Tesla Model 3 a intrat, în premieră, în Top 10 al vânzărilor

Prin urmare va fi acordată cantitatea de 130.000 metri cubi lemn pentru încălzire Guvernului Republicii Moldova, prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva către Agenția Moldsilva.

Lemnul va fi acordat la prețul de 200 lei/mc (fără TVA), respectiv o valoare totală de 26 milioane lei (fără TVA), ce va fi suportată de către Agenția Moldsilva.

Pentru a putea face acest lucru, Guvernul arată că trebuie să recurgă și la ”modificarea legislației în vigoare, pe cale de consecință, în vederea îndeplinirii celor mai sus prezentate (prevederile Art. II alin. (1) din Legea nr. 175/2017 potrivit căreia ”începând cu anul 2020 se interzice exportul de lemn de foc către state non- UE”)”.

Benzina a coborât la un preț nemaintâlnit din ianuarie. Care este acum cea mai scumpă motorină CITEȘTE ȘI Benzina a coborât la un preț nemaintâlnit din ianuarie. Care este acum cea mai scumpă motorină

Totodată, în ordonanță de urgență pregătită, Guvernul prevede plafonarea prețurilor finale facturate la maximum 500 lei/mc, cu TVA inclus, pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș. Totodată, prețurile finale facturate la următoarele produse vor fi plafonat pentru brichete din lemn la maximum 1.500 lei/tonă cu TVA inclus, iare pentru pelete din lemn la maximum 2.000 lei/tonă, cu TVA inclus.

Măsura se aplică până la data de 31 martie 2023.

Plafonarea se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, și următoarelor entități: unități de învățământ publice și private, furnizori de servicii sociale, unități de interes local, unități administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora, unități de cult.

Ordonanța aprobată instituie și contravenție pentru nerespectarea prevederilor stabilite, amenzile aplicate fiind cuprinse între 3.000-5.000 lei.

Toate contractele încheiate, precum și cele pentru care au fost demarate procedurile de achiziție publică anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se vor derula în conformitate cu prevederile legale de la data încheierii, respectiv demarării procedurii de achiziție publică.

VIDEO&GRAFICE Veste bună de la Goldman Sachs: Europa are suficiente stocuri de combustibili pentru a face față unei ierni cu temperaturi la media ultimilor 10 ani. Vânt favorabil și la costuri din piețe internaționale de petrol și gaze CITEȘTE ȘI VIDEO&GRAFICE Veste bună de la Goldman Sachs: Europa are suficiente stocuri de combustibili pentru a face față unei ierni cu temperaturi la media ultimilor 10 ani. Vânt favorabil și la costuri din piețe internaționale de petrol și gaze

Potrivit Guvernului, pentru administratorii/deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, iar costurile de producție constau în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare. Acestea nu sunt semnificative și permit acestora să comercializeze lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. Însă în prezent, în rețelele de bricolaj/revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc.

În ceea ce privește RNP-ROMSILVA, întreprindere care deține poziție dominantă pe piața primară a lemnului și pe piața lemnului de foc, cu o cotă de piață de circa 50%, Guvernul arată că societatea a comercializat masă lemnoasă din producția anului 2022 cu prețuri cuprinse între 178,07 lei/mc și 529,96 lei/mc, în funcție de condițiile de livrare, specie și calitate. În această situație prețul de 500 lei/mc, respectiv 300 lei/metru ster la lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, este unul de echilibru între cerere și ofertă la nivelul lunii august 2022.

Guvernul arată că în România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85,00% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională.

De asemenea, Executivul arată că trebuie ținut cont de decalajul înregistrat între veniturile populației față de media înregistrată în UE. nivelul de trai ajustat după prețurile practicate loca fiind de 72%, față de media UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
lemn
foc
export
interzicere
plafonare
preț
pelete
brichete
guvern
republica moldova