INS: O gospodărie a cheltuit anul trecut pentru consum 2.979,3 lei lunar, în medie, mai mult de o treime pentru produse alimentare

INS: O gospodărie a cheltuit anul trecut pentru consum 2.979,3 lei lunar, în medie, mai mult de o treime pentru produse alimentare
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iun 2022

Consumul, principala destinație a cheltuielilor gospodăriilor, a deținut anul trecut, în medie, pe ansamblul gospodăriilor, 61,1% din cheltuielile totale, acestea fiind de 2.979,3 lei lunar pe o gospodărie, conform datelor centralizate de Institutul Național de statistică.

Cheltuielile bănești pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unitățile de alimentație publică), nealimentare și pentru plata serviciilor au fost de 2.745,8 lei lunar (56,3% din cheltuielile totale), relatează Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoconsumul (acele produse alimentare și nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei) s-a situat la 233,5 lei pe gospodărie, adică 4,8% din cheltuielile totale.

Cheltuielile pentru producția gospodăriei, în anul 2021, au reprezentat 1,9% din cheltuielile totale, din care 0,4% au revenit cheltuielilor bănești, iar 1,5% consumului productiv din resurse proprii (furaje, semințe etc.) utilizate pentru producția gospodăriei.

Liderii G7 se reunesc într-un summit la Castelul Elmau în Bavaria, de duminică și până marți CITEȘTE ȘI Liderii G7 se reunesc într-un summit la Castelul Elmau în Bavaria, de duminică și până marți

Produsele alimentare și băuturile nealcoolice au reprezentat, în medie, 33,4% din consumul gospodăriilor, cheltuielile cu locuința 21,9%, băuturile alcoolice și tutunul 8,1%, iar cheltuielile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte 7,8%.

Cheltuielile medii lunare pentru cumpărarea de produse alimentare au fost, în 2021, de 854,8 lei pe gospodărie și 337,4 lei pe persoană. Ponderea lor în totalul cheltuielilor pentru consumul alimentar - medie pe o gospodărie - a crescut față de anul precedent (de la 76,8% în 2020 la 78,5% în 2021), pondere diferențiată pe categorii de gospodării, medii de rezidență și regiuni.

În cazul mărfurilor nealimentare, media lunară a cheltuielilor de cumpărare a fost  de 1.168 lei pe gospodărie și 461,1 lei pe persoană. Aproape toate categoriile de gospodării au alocat pentru îmbrăcăminte și încălțăminte peste 15% din tot ce au cheltuit pentru a cumpăra mărfuri nealimentare, cu excepția gospodăriilor de pensionari (14,8%).

Următoarele priorități pentru cea mai mare parte a gospodăriilor au fost legate de cumpărarea de țigări, tutun și articole pentru fumat, precum și de procurarea și utilizarea mijloacelor de transport. Aceste grupe, împreună cu cea pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, au absorbit 49,6% din cheltuielile pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare (48,2% în anul 2020).

Pentru gospodăriile de pensionari, principala prioritate a constituit-o cumpărarea de medicamente, aparate și produse medicale (19,5%).

Cel mai ridicat nivel al cheltuielilor pentru cumpărarea combustibililor, s-a înregistrat la gospodăriile de agricultori (19,8%, în scădere cu 4,4 puncte procentuale față de anul precedent).

Cheltuielile pentru plata serviciilor au însumat, în medie, pe o gospodărie 723 lei lunar. Din acest total, cele legate de locuință au avut de departe ponderea cea mai mare, atât în anul 2021, cât și în anul precedent (49,7%, respectiv 51,6% în 2020). Energia electrică și gazele naturale au deținut ponderi mari, ajungând la 58,8% din totalul cheltuielilor pentru serviciile legate de locuință, în scădere (cu 0,6 puncte procentuale) față de anul anterior.

Serviciile de telefonie au avut o pondere de 17,1%, urmate de cheltuielile de sănătate (7,8%).

Cheltuielile pentru aceste trei categorii de servicii (locuință, telefonie și transport) au absorbit 73,1% din totalul cheltuielilor pentru servicii, pe ansamblul gospodăriilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum gospodarii
alimente
ins