Directorii firmelor din România se așteaptă la o creștere a activității în industrie, comerțul cu amănuntul și servicii în perioada septembrie-noiembrie și la o creștere a prețurilor în aproape toate domeniile, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
Datele arată unele modificări față de raportul anterior privind tendințele economice, publicat la finalul lunii august, când managerii estimau o creștere mai mare a afacerilor.
Pentru intervalul septembrie-noiembrie, cel mai mic sold conjunctural privind activitatea este în construcții, -3%, în scădere față de cel din raportul anterior (+9%).
CITEȘTE ȘI România a coborât pe locul 68 în topul celor mai competitive state din lume"Potrivit estimărilor din luna septembrie 2017, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural -3%)", se arată în raportul INS.
Soldul conjunctural reflectă diferența dintre așteptările pozitive și cele negative exprimate de către managerii chestionați. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au așteptări de creștere a activității sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă așteptări de scădere a activității în sectorul analizat.
Managerii au așteptări ceva mai optimiste în privința industriei prelucrătoare, cu un sold conjunctural de +9% (+6% în raportul precedent).
Activitatea din servicii este așteptată să crească, dar estimările sunt mai reduse, soldul conjunctural pentru perioada septembrie-noiembrie fiind de +12% (+11% în raportul anterior).
În comerț, activitatea economică este așteptată să înregistreze o creștere accelerată, soldul fiind +15% (+18% în raportul anterior).
CITEȘTE ȘI Un nou club de fotbal de tradiție din România dispare, intrând în falimentManagerii prevăd o creștere moderată a numărului de angajați doar în comerț și o relativă stabilitate în restul sectoarelor.
Astfel, în comerț se așteaptă o creștere ușoară a numărului de salariați, cu un sold conjunctural de +17 (+12% în raportul anterior).
Ancheta Institutului Național de Statistică mai arată că managerii se așteaptă la o creștere a prețurilor în aproape toate sectoarele până în octombrie. Cele mai mari creșteri de prețuri sunt așteptate în comerț, cu un sold conjunctural +25%, și în construcții (+11%).