Impactul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană asupra situației macroeconomice a României ar trebui să fie relativ redus, întrucât creșterea economică este legată mai mult de consumul privat, iar legăturile directe cu economia britanică sunt reduse, însă pe termen mediu efectele ar putea fi mai ample, în special pe segmentul fondurilor europene, consideră economiștii ING Bank.
Spre exemplu, Ministerul Fondurilor Europene a estimat că PIB-ul nominal a fost cu 10,6% mai mare datorită fondurilor europene atrase în exercițiul 2007-2013, în timp ce contribuția Marii Britanii a reprezentat 11% din bugetul total al UE, scrie News.ro.
“Totuși, subliniem că există multe incertitudini în acest moment cu privire la cum vor arată lucrurile pe acest plan. În plus, dacă decizia Marii Britanii va slabi UE pe termen mediu și lung, atunci acest aspect ar avea un impact negativ asupra României și pe plan economic, și pe plan geopolitic”, subliniază economiștii ING.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește impactul asupra politicii monetare, aceștia consideră că situația ar putea fi un argument puternic pentru BNR să amâne pentru primul trimestru al anului viitor debutul ciclului de întărire a politicii.
Potrivit estimării actuale a ING, banca centrală ar urma să facă acest pas în ședința Consiliului de Administrație din 4 noimebrie
“Multe depind și de reacția Băncii Centrale Europene și a băncilor centrale regionale”, mai spun analiștii instituției de credit.
Pentru ședința CA al BNR de joi, 30 iunie, aceștia se așteaptă la menținerea dobânzii de referință la 1,75% pe an, precum și a rezervelor minime obligatorii, la 8% pentru pasivele în lei și 12% pentru cele în valută.