Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) necolectată a generat o pierdere de 8,3 miliarde de euro pentru buget anul trecut, România înregistrând cel mai ridicat deficit de TVA dintre statele din Europa Centrală și de Est (ECE), de 39,6%, potrivit estimărilor PwC.
Într-un top al deficitului de TVA, România este urmată de Polonia – 29,2%, Slovacia – 28,3%, Ungaria – 20,5% și Cehia – 19,6%.
În termeni financiari, acest deficit înseamnă o pagubă de 3,1 miliarde de euro anual la bugetul Cehiei, 2,6 miliarde de euro la bugetul Ungariei, 12 miliarde de euro în Polonia și 2,2 miliarde de euro pentru Slovacia. În total, deficitul de TVA la nivelul celor cinci țări din ECE se situează al 28 de miliarde de Euro în 2015.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Atât Polonia, cât și România au raportat niveluri ridicate ale deficitului de TVA în 2015, România situându-se pe ultimul loc în privința gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre ale UE. Este clar că autoritățile din aceste țări trebuie să reanalizeze impactul măsurilor introduse, inclusiv controalele suplimentare la înregistrarea în scopuri de TVA, așa cum este formularul 088 din România, care se dovedesc a fi împovărătoare pentru contribuabilii onești, dar nu par să genereze rezultatele scontate în privința reducerii fraudei de TVA și a creșterii gradului de colectare”, a declarat Daniel Anghel, Liderul Echipei de Impozite și Taxe Indirecte, PwC Europa Centrală și de Est.
El arată că în ultimii ani, țările din ECE au introdus programe de reformă și modernizare a administrațiilor financiare. Astfel de programe au oferit deja rezultate spectaculoase în Slovacia, unde deficitul de TVA a fost redus de la 33,9% la 28,3% într-un singur an.
”Acest lucru se datorează introducerii unui set de măsuri cum ar fi programe software de analiză a tranzacțiilor în timp real, corelând input-ul și output-ul de TVA pe baza codului de identificare de plătitor de TVA, crearea unui comitet Tax Cobra pentru a investiga cazurile majore de fraudă fiscală, în cooperare cu poliția și procuratura, crearea unor instanțe fiscale specializate”, a adăugat Daniel Anghel.
Reprezentantul PwC a arătat că este foarte important pentru țările din regiune să abordeze subiectul combaterii fraudei de TVA de o manieră comună, coerentă și coordonată, iar România ar trebui să se alinieze acțiunilor întreprinse de celelalte state din grupului de la Visegrad
”Cea mai bună modalitate de a contracara evaziunea fiscală în zona de TVA ar fi ca autoritățile fiscale și mediul de afaceri să dezvolte la nivel european o strategie de conștientizare în rândul tuturor părților implicate, atât publice, cât și private, a amenințărilor puse de frauda de TVA, pentru a promova cele mai bune practici în domeniul prevenției, detectării, stopării și investigării fraudei de TVA. De asemenea, avem nevoie de un mai intens schimb de informații, de colaborare operațională și de folosirea tehnologiei IT pentru a reduce costul colectării fiscale. Și nu în ultimul rând, ne trebuie un dialog de substanță între autoritățile fiscale și mediul de afaceri, așa cum încearcă să construiască PwC prin aceste conferințe”, a declarat Daniel Anghel.