ING: BNR va încerca să îndeplinească rolul FMI, în lipsa unui acord

ING: BNR va încerca să îndeplinească rolul FMI, în lipsa unui acord
scris 21 oct 2015

Șansele ca România să încheie un nou acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional devin din ce în ce mai mici, situație în care Banca Națională a României va încerca să strunească guvernul, cred analiștii ING Bank.

România nu a terminat ultimul acord cu FMI cu o evaluare favorabilă și are șanse mici să semneze un nou acord, pentru că nu îndeplinește condițiile, se arată într-un comunicat transmis marți de Administrația Prezidențiale. Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu delegația FMI și și-a manifestat îngrijorarea cu privire la planurile fiscal-bugetare ale Guvernului pentru anul viitor.

Urmărește-ne și pe Google News

"Credem că banca centrală va încerca să îndeplinească rolul FMI, într-o anumită măsură, prin semnalarea problemelor. Totuși, influență BNR va fi limitată de contextul economic favorabil care va oferi Guvernului spațiu pentru stimulare fiscală”, arată analiștii ING.

Începând din 2009 și până în prezent, România a încheiat trei acorduri consecutive de împrumut cu Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană. Ultimul a expirat în septembrie, iar Guvernul, BNR și Președintele au declarat că ar mai trebui încheiat un nou acord pentru o linie flexibilă de credit, prin care să fie implementate și reforme structurale.

"Cum executivul se află pe un drum al relaxării fiscale înaintea alegerilor din 2016, lipsa unui acord cu FMI va avea un efect negativ asupra activelor locale”, adaugă economiștii băncii olandeze.

Anul viitor va fi redusă cota generală de TVA de la 24% la 20% și, totodată, ar putea crește substanțial salariile bugetarilor, potrivit planurilor Guvernului. Cheltuielile mai mari într-un an în care sunt alegeri locale ar putea împinge deficitul peste ținta asumată.

viewscnt
Afla mai multe despre
ing
bnr
fmi
acord fmi