BNR: Inflația ar trece de 2% în 2016 fără reducerea TVA

BNR: Inflația ar trece de 2% în 2016 fără reducerea TVA
scris 20 oct 2015

Rata anuală a inflației ar fi de peste 2% pe parcursul anului viitor dacă este exclusă influența reducerii Taxei pe Valoarea Adăugată, în ținta Băncii Naționale a României, arată o prezentare a guvernatorului BNR Mugur Isărescu pentru ambasadorii țărilor europene.

Reducerea cotei TVA la alimente de la 24% la 9% din această vară și reducerea cotei generale la 20% de la 1 ianuarie 2016 vor împinge inflația în jos cu aproape patru puncte procentuale, arată proiecțiile BNR dintr-o prezentare a lui Isărescu pentru ambasadorii țărilor din Uniunea Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

Rata anuală a inflației se va adânci în teritoriu negativ la aproape -3%  la finele primului trimestru din 2016, față de aproximativ 1,8%, în cazul în care ar fi exclusă modificarea TVA, arată BNR.

BNR se așteaptă ca deflația să dăinuie până în luna mai a anului viitor. Creșterile de prețuri se vor încadra în ținta BNR de 2,5% (± 1 punct procentual) din 2017, când se va disipa efectul statistic al reducerii anterioare de TVA.

De la 1 ianuarie 2017 cota generală a TVA ar trebui să mai scadă cu încă un punct, la 19%, iar statul ar trebui să renunțe și la accizele speciale pe carburanți și la taxa pe construcții speciale, potrivit angajamentelor clasei politice.

Prezentarea lui Isărescu mai arată că, datorită reducerii fiscalității și a creșterii salariilor bugetarilor, BNR se așteaptă la depășirea deficitului structural pe termen mediu de 1%.

Guvernatorul mai arată în prezentare că România a recuperat scăderile economiei din 2009 și 2010 și că se așteaptă la o creștere de 3,5% în 2015, cu mult peste media țărilor UE.

Riscurile sistemice care ar putea afecta România provin în general din exterior, apreciază Isărescu. Printre riscurile externe se numără incertitudinile privind creșterea economică globală, starea sistemului financiar internațional și posibila reversare a politicilor marilor bănci centrale.

Pe plan intern, un risc sistemic ridicat este reprezentat de întoarcerea politicilor economice prociclice.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
prognoza inflatie bnr
bnr
scadere tva
impact scadere tva