România denunță un acord internațional din secolul XIX privind tarifele vamale

România denunță un acord internațional din secolul XIX privind tarifele vamale
scris 20 oct 2015

România va denunța o convenție semnată în 1890 la Bruxelles privind înființarea unei Uniuni Internaționale pentru Publicarea Tarifelor Vamale, potrivit unui proiect de lege.

Țara noastră a aderat la acord în 1892, sub domnia regelui Carol I, când la putere se afla un guvern condus ca premier de către Lascăr Catargiu, iar printre miniștri se numărau Alexandru Lahovari (Externe), Petre P. Carp (Agricultură, Industrie, Comerț și Domenii) sau Menelas Ghermani (Finanțe).

Urmărește-ne și pe Google News

Ulterior, în 1949, sub al patrulea guvern Petru Groza, în care ministru de Externe era Ana Pauker, ministru de Finanțe - Vasile Luca, iar ministru al Industriei - Chivu Stoica, România a aderat la Protocolul de modificare a Convenției menționate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, Biroul Internațional pentru Publicarea Tarifelor Vamale traduce și publică, în baza contribuțiilor comune ale țărilor membre, tarifele vamale de import ale acestora. Pentru România, contribuția financiară respectivă este de circa 30.000 de euro.

În același document se arată că România, în calitate de stat membru UE, are obligația de a aplica tariful vamal unic al Uniunii, tradus de Comisia Europeană în toate limbile țărilor membre și publicat pe Internet.

În privința tarifelor vamale ale țărilor din afara UE, în expunerea de motive se arată că acestea pot fi obținute și din alte surse decât Biroul Internațional pentru Publicarea Tarifelor Vamale, astfel încât se impune denunțarea Convenției, act în urma căruia România va înceta plata contribuției de 30.000 de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarife vamale
uniunea europeana
ue
regele carol i
lascar catargiu
guvernul petru groza