Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni scadente în octombrie 2034 sub suma anunțată, dar la un cost mai mic decât în urmă cu o lună.
Băncile au depus oferte de 384 de milioane de lei la un prospect de 400 de milioane de lei. Guvernul a împrumutat 342,5 milioane de lei pe 14 ani. Obligațiunile pe 14 ani nu sunt printre cele mai căutate și atrag doar cu rare excepții un interes ridicat din partea investitorilor. Randamentul la licitația curentă a fost însă în scădere față de luna trecută, când această serie a fost scoasă anterior în piață, la 3,65% pe an, față de 3,93%.
Ratele de dobândă au scăzut pe toate scadențele în ultima lună, pe fondul unei mișcări regionale generate de rezultatul alegerilor din SUA.
Titlurile în lei au înregistrat cea mai amplă scădere a randamentelor din regiune față de începutul primăverii acestui an, când pandemia de coronavirus a dus la o creștere a volatilității și la o depreciere a activelor țărilor emergente.
Dobânzile au coborât pe toată curba randamentelor sub nivelul de la începutul anului și sunt acum la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, evoluție ce vine pe fondul relaxării politicii monetare – dobânda cheie a scăzut cu un punct procentual în acest an la 1,5%.
Reducerea costurilor de împrumut vine în contextul în care statul e nu e foarte departe să înregistreze un nou record în ceea ce privește deficitul bugetar în acest an la circa 9% din produsul intern brut, ceea ce a însemnat o cerere mare de fonduri inclusiv din piața internă. Necesarul de finanțare este estimat de executiv la peste 138 de miliarde de lei pentru acest an, mare parte fiind deja acoperit din împrumuturile interne și externe.