Studioul de producție cinematografică Frame Film, deținut de Andrei Boncea și Dragoș Buliga, s-a asociat cu un producător britanic de film și cu un dezvoltator imobiliar francez cu scopul construcției unor studiouri noi în România.
În acest sens au cumpărat o parte din fosta fabrică de anvelope Danubiana, aflată în faliment. Investitorii pregătesc acum proiectul și așteaptă revenirea pieței pentru a demara constucția, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania de producție a lui Andrei Boncea, care a coordonat mai bine de 10 ani MediaPro Pictures, și a regizorului și producătorului Dragoș Buliga s-a asociat cu producătorul britanic de film Christopher Milburn și cu dezvoltatorul imobiliar francez Jean Christophe Lestra și, împreună, au cumpărat mai multe terenuri, cu o suprafață cumulată de circa 2 hectare, de la fostul producător de cauciucuri Danubiana, din Popești-Lerodeni.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Andrei Boncea și Cristopher Milburn, co-fondator al Illustious Media, au fost împreună producătorii filmului horror An American Haunting, cu Donald Sutherland și Sissy Spacek, filmat în mare parte în România acum 20 de ani.
Jean Christophe Lestra deține dezvoltatorul imobiliar Lypage Development, care a construit apartamente în București în zona Sisești și lângă Parcul Circului.
Cei 4 asociați au pus bazele Frame Film Illustious Studios și au cumpărat mai multe terenuri pe platforma Danubiana.
Acum au făcut primii pași spre modernizarea stației de epurare existente pe unul dintre terenuri, cu planul extins de a dezvolta aici studiouri cinematografice, prin renovarea unor hale existente și prin construcția unor clădiri noi.

„În acest moment, investiția este în așteptare, deoarece piața cinematografică din România nu merge foarte bine. Producțiile cinematografice mari nu prea mai vin în România.
A fost o schemă de ajutor de stat care nu prea a funcționat câțiva ani și atunci marii producători de filme s-au dus mai mult în Ungaria, în Serbia sau în Cehia și ne-au ocolit cu totul.
Noi avem nevoie de un flux mare de filme, care să crească și piața din România. Dorința de a face aceste studiouri există, însă este un plan de viitor, în acord cu dezvoltarea pieței și cu potențialul de a atrage producători străini“, a declarat, pentru Profit.ro, Mihai Petcu, administrator al Frame Film Illustrious Studios.

Anul trecut, fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a anunțat că, din cauza nerespectării angajamentelor, statul român are de plătit datorii „de ordinul zecilor de milioane de euro” către mari firme de producție din străinătate care au venit să filmeze în România.
„Programul cash rebate este o schemă de sprijin financiar pentru ca mari investiții cinematografice să se deruleze în România, valorificând potențialul românesc natural sau profesional. Este o schemă de sprijin pe care toate țările din Europa, cu excepția Belarusului, o au și care a existat și în România însă nu a fost aplicată niciodată.
Iar consecința a fost că mari firme de producție din străinătate au venit să filmeze în România. Statul român nu și-a respectat angajamentele, au dat statul român în judecată, au câștigat în instanță, avem de plătit datorii și companii mari care se simt atrase de potențialul uriaș al României sunt în expectativă, dacă să vină să filmeze în România. Datoriile sunt de ordinul zecilor de milioane de euro”, a declarat anterior Turcan.

Repornirea programului cash rebate se estimează că poate aduce în România investiții directe de peste 350 de milioane de euro în perioada 2024-2026.
În România funcționează două studiouri mari de film Castel și MediaPro din Buftea.
Fabrica Danubiana, parte a grupului Tofan, a intrat în faliment în 2008. Într-un raport de activitate al lichidiatorului Danubiana din martie 2022 se arată că suprafața de teren rămasă în proprietatea Danubiana era de 7,6 hectare, suprafață din care 3,5 hectare era cuprinsă în antecontracte de vânzare, 3,1 hectare mai trebuia vândut și circa 2,5 hectare, cuprinde și linia ferată.
Danubiana a fost preluată de Tofan Grup în 1995. Gelu Tofan a decedat în octombrie 2021, la vârsta de 61 de ani.