VIDEO Bolojan anunță cum va contraataca UE față de Trump: Efecte negative și asupra economiei românești

Economie   
VIDEO Bolojan anunță cum va contraataca UE față de Trump: Efecte negative și asupra economiei românești

Inquam Photos / Octav Ganea

Un prim răspuns al UE la taxele impuse de președintele Trump, în principal cele pentru aluminiu și oțel, va fi de taxare a produselor agricole și alimentare care ar veni din SUA  cu 10-25%, anunță președintele interimar Ilie Bolojan.

”Ne confruntăm cu vremuri dificile (...) Tarifele care au fost anunțate de Administrația SUA zilele trecute vor avea efecte negative (...) inclusiv asupra economiei românești”, a declarat președintele interimar Ilie Bolojan, precizând că autoritățile române trebuie să fie sincere cu cetățenii.

Urmărește-ne și pe Google News
IRCC rămâne pe loc din vară, creditele cu dobânda în funcție de ROBOR se scumpesc CITEȘTE ȘI IRCC rămâne pe loc din vară, creditele cu dobânda în funcție de ROBOR se scumpesc
Evenimente

”Companiile noastre, industriile noastre care exportă în SUA vor fi mai puțin competitive pe aceste piețe”, a mai declarat Bolojan.

Potrivit președintelui, afectarea va fi pe zona farmaceutică și cea a comerțului cu aluminiu.

"Companiile noastre, industriile noastre care exportă produse în SUA vor fi mai puțin competitive pe aceste piețe, dar pe această linie directă impactul asupra economiei românești este relativ scăzut pentru că nu avem o componentă importantă de export pe relația SUA, iar afectarea este pe zona de aluminiu, pe zona de farmaceutic în principal și pe zona de componente care includ oțel și aluminiu.

Va fi un impact asupra comerțului SUA cu UE, pentru că cele două piețe sunt cele mai mari piețe globale, SUA fiind cel mai important partener comercial pentru UE. Indirect companiile românești, care sunt integrate în lanțurile de valoare europeană, vor fi afectate. Germania, fiind cel mai important partener comercial al României, iar economia germană contribuind cu o treime la exporturile către SUA din UE, companiile românești integrante în aceste lanțuri vor avea foarte posibil mai puține comenzi și va fi o încetinire a activității acestora.

PREMIERĂ România - cel mai mare producător de gaze din UE - GRAFICE CITEȘTE ȘI PREMIERĂ România - cel mai mare producător de gaze din UE - GRAFICE

Va fi o reținere generală de investiții și, indirect, pentru că dezvoltarea țării noastre a însemnat în acești ani o componentă importantă de investiții străine, e foarte posibil ca în perioada următoare să avem o încetinire a acestor investiții, până lucrurile se vor stabiliza.
Replicile pe care unele state, unele piețe mari le dau nu vor face decât să complice și mai mult lucrurile. În această situație, măsurile de represalii pe care UE le-ar stabili ar însemna de fapt să crească costurile escaladării, care ar putea să fie și mai mari pentru economia noastră, pentru că tarife peste tarife înseamnă inflație, înseamnă scăderea puterii de cumpărare și riscul unei recesiuni economice.

În urma discuțiilor s-a hotărât un răspuns etapizat. Mâine, în comitetul pentru bariere comerciale, se va aproba acest prim răspuns, ceea ce înseamnă că pentru primul set de tarife, cele pentru aluminiu și oțel, va fi un răspuns în contrabalans de către UE, taxând în principal produse agricole, alimentare, care ar veni din SUA, cu tarife care înseamnă 10-25%. Din acest punct de vedere, noi am fost interesați ca ceea ce se importă în UE pe componenta nucleară să nu intre la acest pachet de sancțiuni, pentru că avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4.

Cred că e nevoie ca atât în plan european, cât și național să acționăm pentru o economie mai competitivă. Ceea ce s-a aprobat la ultimul Consiliu European, politicile pe partea de energie, de a scădea prețul energiei, de a susține interconectarea, sunt politici pe care și noi trebuie să le urmărim, finalizându-ne hidrocentralele cât mai repede posibil, transformând centralele pe cărbune în centrale pe gaz și lucrând pentru a crește capacitatea de stocare de energie. De asemenea, să încurajăm producția industrială în România.

Este important să simplificăm, să debirocratizăm pentru a pune în valoare potențialul antreprenorilor, al oamenilor, pentru a descătușa economia. Este nevoie să reformăm statul – asta pentru că spre deosebire de alte țări, unde la un deficit comercial mic, o ușoară recesiune înseamnă doar o scădere economică, dar nu efecte foarte mari, într-o țară ca România orice fel de recesiune, de afectare economică, poate avea niște efecte foarte dure", a spus Bolojan.

Comisia Europeană a propus impunerea unor tarife de retorsiune de 25% pentru o serie de produse americane.

Este un răspuns la tarifele impuse de președintele american, Donald Trump, asupra oțelului și aluminiului, potrivit unui document citat de Reuters.

Avertisment în România: Este posibil să avem o recesiune ușoară! CITEȘTE ȘI Avertisment în România: Este posibil să avem o recesiune ușoară!

O parte dintre aceste tarife vor intra în vigoare începând cu 16 mai, iar restul la 1 decembrie.

Inițial, Comisia lua în considerare includerea bourbonului pe lista de produse vizate, însă acesta a fost eliminat din varianta finală.

Până atunci, Uniunea Europeană a propus Statelor Unite o scutire - totală și reciprocă - de taxe vamale la produsele industriale - inclusiv mașini -, anunță președinta Comisiei Europene,  Ursula von der Leyen, cu scopul de a evita un război comercial, conform AFP.

”Am propus drepturi vamale zero la produsele industriale (...). Europa este mereu pregătită să încheie un acord bun” cu Statele Unite, a anunțat într-o conferință de presă, la Bruxelles, von der Leyen.

GRAFICE Donald Trump critică dur Europa în Air Force One CITEȘTE ȘI GRAFICE Donald Trump critică dur Europa în Air Force One

Însă ”suntem pregătiți totodată să răspundem prin contramăsuri și să ne apărăm interesele” împotriva ofensivei comerciale a lui Donald Trump, a avertizat președinta Comisiei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat recent că noile taxe vamale anunțate de președintele american Donald Trump reprezintă "o lovitură majoră" pentru economia mondială.

Regretând „profund” această decizie, ea a declarat că europenii sunt "pregătiți să reacționeze" și lucrează deja la "un nou pachet de contramăsuri" în cazul în care negocierile cu administrația americană, pe care UE le-a dorit foarte mult, ar eșua, scrie News.ro.

Ce urmează după taxele impuse de Trump? Stresul asupra unei economii mondiale aflate deja în dificultate se amplifică CITEȘTE ȘI Ce urmează după taxele impuse de Trump? Stresul asupra unei economii mondiale aflate deja în dificultate se amplifică

"Nu este prea târziu pentru a răspunde preocupărilor prin negocieri", a declarat Von der Leyen, subliniind că Maros Sefcovic, comisarul european pentru comerț, este "în contact permanent" cu omologii săi americani.

"Ne vom strădui să reducem obstacolele, nu să le ridicăm”, a subliniat ea din Samarkand, Uzbekistan, unde participă la un summit Uniunea Europeană-Asia Centrală.

"Încă de la început, am fost întotdeauna hotărâți să negociem cu Statele Unite pentru a elimina ultimele obstacole rămase în calea comerțului transatlantic. În același timp, suntem pregătiți să reacționăm", a avertizat ea.

"Suntem deja în curs de finalizare a unui prim pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele la oțel. Și pregătim acum și alte contramăsuri pentru a ne proteja interesele și afacerile dacă negocierile eșuează", a adăugat ea.î

H&M începe să închidă magazine CITEȘTE ȘI H&M începe să închidă magazine

În mod neobișnuit, președinta Comisiei și-a rostit discursul de trei ori la rând, în trei limbi: engleză, franceză și germană.

Donald Trump a lansat o ofensivă comercială anunțând tarife vamale foarte mari, în special împotriva Asiei și a Uniunii Europene, cu riscul de a sufoca economia mondială, precum și pe cea americană.

Președintele american a evocat o "declarație de independență economică".

"Țara noastră a fost jefuită, jefuită, violată și devastată de națiuni apropiate și îndepărtate, aliați și dușmani deopotrivă", a declarat Donald Trump, înainte de a afișa o listă a partenerilor comerciali implicați.

Ofensiva protecționistă a Casei Albe, fără precedent din anii 1930, include un plafon tarifar suplimentar de 10% pentru toate importurile și suprataxe pentru țările considerate deosebit de ostile în materie comercială.

Factura este astronomică pentru China, ale cărei produse vor fi supuse unei noi taxe de import de 34%, pe lângă tarifele suplimentare de 20% deja introduse de administrația Trump.

Produsele UE vor fi taxate cu 20%. Taxele au fost stabilite la 24% pentru Japonia, 26% pentru India și 46% pentru Vietnam.

viewscnt
Afla mai multe despre
ursula von der leyen
sua
taxe