ULTIMA ORĂ Efectul tarifelor lui Trump: Erste taie prognoza de creștere economică pentru România și celelalte țări din regiune GRAFICE

Economie   
ULTIMA ORĂ Efectul tarifelor lui Trump: Erste taie prognoza de creștere economică pentru România și celelalte țări din regiune GRAFICE

Tarifele impuse de SUA importurilor din UE vor duce la o creștere economică mai mică în regiunea Europei Centrale și de Est, în principal ca urmare a efectelor indirecte venite dinspre impactul asupra Germaniei. Erste revizuiește în scădere prognozele de creștere a PIB, luând însă în considerare o îndulcire a tarifelor în a doua parte a anului.

VEZI AICI ȘI ULTIMA ORĂ OFICIAL Ce îl supără pe Trump în economia României

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Guvernul american condus de Donald Trump a majorat puternic taxele vamale impuse țărilor lumii. Uniunea Europeană a fost penalizată cu taxe de 25% la importurile auto și de 20% la importurile generale în SUA.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Apartamentele se scumpesc accelerat. Cât au crescut prețurile într-un singur an. Diferențe de până la 32.700 de euro pentru un singur apartament CITEȘTE ȘI GRAFICE Apartamentele se scumpesc accelerat. Cât au crescut prețurile într-un singur an. Diferențe de până la 32.700 de euro pentru un singur apartament
Evenimente

Incertitudinea privind comerțul a explodat, piețele de capital au trecut pe roșu, randamentele la datoria de stat americană au crescut (și au scăzut în Europa) și economiștii au început să scadă prognozele de creștere economică.

„Abordarea haotică a administrației Trump a trimis indicii privind incertitudinea politicii comerciale la maxime istorice încă de dinainte de anunțul de miercurea trecută. O astfel de instabilitate privind mediul de afaceri impune în sine costuri economice semnificative, făcând mai dificile deciziile privind cheltuielile, investițiile, angajările și transportul”, arată o analiză Erste.

Valoarea adăugată brută a produselor exportate către SUA reprezintă între 1,7% și 3,6% din valoarea adăugată brută totală a țărilor din Europa Centrală și de Est, arată Erste, cu Ungaria și Slovacia la cele mai ridicate niveluri și cu România și Croația la cel mai redus.

HARTĂ Berea se produce în România în 30 din 41 de județe CITEȘTE ȘI HARTĂ Berea se produce în România în 30 din 41 de județe

Ca pondere în exporturile totale, felia către SUA reprezintă 6,3% în Slovacia, 5,7% în Slovenia și 5,2% în Ungaria, în timp ce România și Croația au cele mai reduse expuneri, la 1,2%, respectiv 1,1%.

Cel mai mare impact ar veni însă indirect, din efectele asupra tarifelor americane la importurile din Germania, unde companiile manufacturiere din țările ECE sunt puternic integrate.

Erste a trasat două scenarii de lucru

În scenariul de bază, tarifele ar urma să scadă de la nivelul de 20% la 10% în a doua parte a acestui an. În această situație, creșterea economică în regiune s-ar reduce cu 0,1 puncte procentuale în 2025 și cu 0,3 pp în 2026.

În cazul României și Poloniei, impactul ar fi de circa 0,8 pp în 2026, cel mai ridicat din regiune, în timp ce impactul asupra Sloveniei, Slovaciei și Ungariei ar fi de 0,6 pp. Creșterea economică a Germaniei ar urma să fie diminuată cu 1 pp.

FOTO Burduja jubilează: Excelentă producție astăzi în sistemul energetic. Acum avem record CITEȘTE ȘI FOTO Burduja jubilează: Excelentă producție astăzi în sistemul energetic. Acum avem record

În scenariul advers, tarifele ar urma să rămână la 20% permanent. Cu această ipoteză, creșterea economică ar urma să fie mai mică cu cu 0,4 pp în 2025 și cu 1,1 pp în 2026.

Dinamica PIB ar urma să fie mai mică cu peste 1,5 pp în România și Polonia în acest scenariu, comparativ cu 1,2-1,3 pp în Slovenia, Slovacia și Ungaria. În Germania, dinamica economiei ar urma să fie mai mică cu 2 pp anul viitor.


Impactul tarifelor vamale ale SUA. Sursa: Erste Research

Impactul tarifelor este diminuat însă de beneficiile impulsului fiscal venit din Germania, unde au fost anunțate cheltuieli bugetare în creștere.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Guvernul ia în continuare aproape tot profitul companiilor de stat CONFIRMARE CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Guvernul ia în continuare aproape tot profitul companiilor de stat CONFIRMARE

Luând în calcul scenariul de bază, Erste reduce proiecția de creștere economică pentru România de la 2% la 1,8% pentru acest an și de la 3,4% la 3,1% pentru 2026.

Prognoza de creștere în acest an scade cel mai mult pentru Cehia și Ungaria, cu 0,3 pp. Pentru 2026, cele mai mari revizuiri în scădere sunt în cazul Cehiei și Slovaciei, cu câte 0,4 pp. Croația ar fi cea mai puțin afectată țară, cu un impact de 0,1 pp în 2025, respectiv 2026.


Prognozele de creștere economică pentru ECE au fost revizuite în jos. Sursa: Erste Research

 

„Constatarea generală a cercetării privind comerțul și activitatea economică sugerează că o creștere exogenă a comerțului are un impact pozitiv și potențial mare asupra venitului național. Practic, nu există episoade moderne ale unei economii mari și avansate care să crească tarifele într-un mod comparabil cu SUA în 2018-19. Cel mai recent anunț și tarifele generale sunt pur și simplu un alt val de protecționism”, arată raportul Erste.

GRAFICE Numărul prosumatorilor a crescut de 15 ori în ultimii 3 ani, iar puterea instalată, de 27 de ori, peste puterea adunată a Centralei de la Cernavodă și a celei pe gaz de la Brazi a OMV Petrom CITEȘTE ȘI GRAFICE Numărul prosumatorilor a crescut de 15 ori în ultimii 3 ani, iar puterea instalată, de 27 de ori, peste puterea adunată a Centralei de la Cernavodă și a celei pe gaz de la Brazi a OMV Petrom

Economiștii grupului austriac adaugă că scenariul negativ, cel în care Trump nu dă înapoi, aduce riscuri semnificative ca prognoza de creștere să fie prea optimistă.

ING Bank a redus prognoza de creștere economică a UE de la 0,7% la 0,6% pentru acest an și de la 1,4% la 1% pentru 2026.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
crestere pib
prognoza crestere economica
tarife sua
taxe vamale sua
razboi comercial