Volumul lucrărilor de construcțiia crescut, ca serie brută, cu 17,6%, în primele nouă luni, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 19,3%, față de perioada similară a anului trecut, a anunțat luni Institutul Național de Statistică (INS).
"Perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020 comparativ cu perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2019. Volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 17,6%. Pe elemente de structură au avut loc creșteri la lucrările de reparații capitale (+56,5%), lucrările de întreținere și reparații curente (+39,8%) și la construcțiile noi (+6,4%). Pe obiecte de construcții, ca serie brută,au avut loc creșteri astfel: lucrările de construcții inginerești (+19,5%), clădirile rezidențiale (+18,4%) și la clădirile nerezidențiale (+14,2%)", arată datele INS.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 19,3%, creștere reflectată în volumul lucrărilor de reparații capitale (+50,9%), al lucrărilor de întreținere și reparații curente (+46,6%) și al lucrărilor de construcții noi (+7,7%), scrie News.ro.
Pe obiecte de construcții, seriaajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate evidențiază creșterea volumului construcțiilor inginerești (+23,5%), clădirilor rezidențiale (+19,1%) și al clădirilor nerezidențiale (+15%).
În septembrie 2020, comparativ cu august 2020, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 9,8%, creștere evidențiată la lucrările de reparații capitale (+13,1%), lucrările de construcții noi (+10,6%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+6,2%).
Pe obiecte de construcții, seria brută indică creșteri astfel: construcțiile inginerești (+13,1%), clădirile nerezidențiale (+7,7%) și la clădirile rezidențiale (+5,3%).
Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 1,6%, creștere evidențiată la lucrările de reparații capitale (+1,8%) și la lucrările de construcții noi (+0,7%). Lucrările de întreținere și reparații curente au scăzut cu 4,5%.
Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșterea volumului construcțiilor inginerești cu 3%.
Volumul clădirilor nerezidențiale și al clădirilor rezidențiale a scăzut cu 6,5%, respectiv cu 3,5%.
În septembrie 2020, comparativ cu septembrie 2019, volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 18,7%.
Pe elemente de structură au fost înregistrate creșteri ale volumului lucrărilor de reparații capitale (+83,4%), al celor de întreținere și reparații curente (+16,7%) și al lucrărilor de construcții noi (+11,7%).
Pe obiecte de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului clădirilor nerezidențiale (+35,1%), clădirilor rezidențiale (+24,6%) și al lucrărilor de construcții inginerești (+8,5%).
Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 19,2%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri la lucrările de reparații capitale (+78,2%), lucrările de întreținere și reparații curente (+18,8%) și la lucrările de construcții noi (+10,6%).
Pe obiecte de construcții, seriaajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșteri ale volumului lucrărilor de construcții astfel: clădirile nerezidențiale (+34,2%), clădirile rezidențiale (+27,6%) și la construcțiile inginerești (+7,7%).
Indicii de volum în construcțiise determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcții pe elemente de structură și pe obiecte de construcții. Indicii de volum în construcții sunt calculați pe total ramură construcții (secțiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcții noi, reparații capitale și lucrări de intreținere și reparații curente) și pe obiecte de construcții (clădiri rezidențiale, clădiri nerezidențiale și construcții inginerești).