Fondurile de pensii private pot ajunge în următorii 10 ani la active de peste 500 miliarde lei, de la 156,4 miliarde de lei la finele anului 2024, a estimat pentru Profit.ro Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
În 2025, Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Reprezentantul APAPR spune că nu se așteaptă la modificări semnificative ale alocărilor pe clase de active atât timp cât metodologia de calcul a indicelui de risc.
Conform datelor ASF, titlurile de stat și acțiunile au cea mai mare pondere în totalul activelor, cu o cotă cumulată de aproape 90%.
"Nu mă aștept la modificări semnificative ale alocărilor pe clasele de active având în vedere obligativitatea fondurilor de pensii de a rămâne cu indicele de risc în intervalul asociat profilului de risc pe care îl au: risc mediu sau risc ridicat.

Având în vedere faptul că în următorii 10 ani capitalizarea bursei va rămâne în urma creșterii activelor fondurilor de pensii private, e posibil să vedem o alocare în creștere pe bursele externe.
Sper să putem găsi modalități prin care fondurile de pensii să poată investi în infrastructură, având în vedere numeroasele oportunități existente în România", a afirmat Crăciun.
În prezent, ponderea expunerii fondurilor de pensii private din România la investiții în străinătate este de aproximativ 5%, fiind printre cele mai "patriote" fonduri de pensii dintre țările membre OCDE.
"În perspectivă, pe măsură ce bursa locală devine prea mică în raport cu necesitățile fondurilor de pensii private, poate fi așteptată o orientare în creștere către piețele externe care sunt mult mai lichide", a spus președintele APAPR.

Pe lângă fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III), legislația prevede și cadrul de reglementare a fondurilor ocupaționale (Pilonul IV/), dar până în prezent niciunul nu este operațional.

Pilonul II și-a început activitatea în luna mai 2008, iar Pilonul III la mijlocul anului 2007.