Radu Crăciun, președinte APAPR: Peste 10 ani, activele fondurilor de pensii private vor depăși 500 miliarde lei. Plasamentele în active externe vor crește ca pondere, BVB va fi prea mică

10 ani   
Radu Crăciun, președinte APAPR: Peste 10 ani, activele fondurilor de pensii private vor depăși 500 miliarde lei. Plasamentele în active externe vor crește ca pondere, BVB va fi prea mică

Radu Crăciun, președinte APAPR

Fondurile de pensii private pot ajunge în următorii 10 ani la active de peste 500 miliarde lei, de la 156,4 miliarde de lei la finele anului 2024, a estimat pentru Profit.ro Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În 2025, Profit.ro împlinește 10 ani de la lansare.

Urmărește-ne și pe Google News
n condițiile în care contribuțiile vor rămâne neschimbate, estimez că până în anul 2030 valoarea activelor se va dubla, atingând 300 miliarde de lei. Ulterior, în anul 2035 activele fondurilor de pensii private vor depăși 500 miliarde lei.
Evenimente
 
Potențialul lor de creștere suplimentară peste acest nivel va depinde de calendarul de creștere a contribuției la Pilonul 2, de evoluția stimulului fiscal pentru Pilonul 3, precum și de ritmul retragerilor de către generația "decrețeilor"", a afirmat Crăciun.
HARTA România: 700 de kilometri de autostradă în 10 ani. 2024 a fost record. Unde stăm în Europa CITEȘTE ȘI HARTA România: 700 de kilometri de autostradă în 10 ani. 2024 a fost record. Unde stăm în Europa În 2024, Produsul Intern Brut (PIB) al României a fost de 1.764 de miliarde de lei, adică aproximativ 353 de miliarde de euro.

Reprezentantul APAPR spune că nu se așteaptă la modificări semnificative ale alocărilor pe clase de active atât timp cât metodologia de calcul a indicelui de risc.

Conform datelor ASF, titlurile de stat și acțiunile au cea mai mare pondere în totalul activelor, cu o cotă cumulată de aproape 90%.  

"Nu mă aștept la modificări semnificative ale alocărilor pe clasele de active având în vedere obligativitatea fondurilor de pensii de a rămâne cu indicele de risc în intervalul asociat profilului de risc pe care îl au: risc mediu sau risc ridicat.

GRAFIC Cercetarea din mediul privat s-a prăbușit în doar 10 ani. România este ultima în UE CITEȘTE ȘI GRAFIC Cercetarea din mediul privat s-a prăbușit în doar 10 ani. România este ultima în UE

Având în vedere faptul că în următorii 10 ani capitalizarea bursei va rămâne în urma creșterii activelor fondurilor de pensii private, e posibil să vedem o alocare în creștere pe bursele externe.

Sper să putem găsi modalități prin care fondurile de pensii să poată investi în infrastructură, având în vedere numeroasele oportunități existente în România", a afirmat Crăciun.

În prezent, ponderea expunerii fondurilor de pensii private din România la investiții în străinătate este de aproximativ 5%, fiind printre cele mai "patriote" fonduri de pensii dintre țările membre OCDE.

"În perspectivă, pe măsură ce bursa locală devine prea mică în raport cu necesitățile fondurilor de pensii private, poate fi așteptată o orientare în creștere către piețele externe care sunt mult mai lichide", a spus președintele APAPR.

Întrebat dacă fondurile de pensii vor investi în startup-uri, Crăciun crede că profilul de risc al acestora este prea ridicat pentru un fond de pensii privat, "însă ar fi bine să vedem o alocare în creștere în fondurile de private equity care investesc în România în companii nelistate consolidate".
Cel mai mare producător român de băuturi a crescut în ultimii 10 ani de aproape trei ori. Radu Lăzăroiu, director general: În pragul a 220 ani de existență CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător român de băuturi a crescut în ultimii 10 ani de aproape trei ori. Radu Lăzăroiu, director general: În pragul a 220 ani de existență

Pe lângă fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III), legislația prevede și cadrul de reglementare a fondurilor ocupaționale (Pilonul IV/), dar până în prezent niciunul nu este operațional.

"Pentru a trezi interes, e suficient ca fondurile de pensii ocupaționale să beneficieze de stimulente fiscale care să încurajeze angajatorii să ofere acest beneficiu propriilor angajați. O văd ca un obiectiv care poate fi atins mai degrabă pe termen scurt, mai ales că fondurile ocupaționale, pot oferi o alternativă suficient de interesantă la pensiile speciale", a mai spus Crăciun.
 
La finele anului 2024, cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active nete de 150,849 miliarde de lei.
 
Activele Pilonului III, prin cele 10 fonduri, se situau la 5,545 miliarde de lei.
GRAFICE Salariile românilor în ultimii 10 ani: plus 200%. Cele mai “bune” salarii au fost în 2015 - 2016 CITEȘTE ȘI GRAFICE Salariile românilor în ultimii 10 ani: plus 200%. Cele mai “bune” salarii au fost în 2015 - 2016

Pilonul II și-a început activitatea în luna mai 2008, iar Pilonul III la mijlocul anului 2007.

La debutul Pilonului II, activele fondurilor de profil însumau 187,22 milioane de lei, iar Pilonul III se apropia de două millioane de lei.
viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private
10 ani