Guvernul spune NU triplării limitei de deductibilitate pentru Pilonul III de pensii și pentru asigurările private de sănătate

Schimbări legislative pentru firme   
Guvernul spune NU triplării limitei de deductibilitate pentru Pilonul III de pensii și pentru asigurările private de sănătate

Guvernul nu susține majorarea de la 400 euro la 1.200 euro anual a limitei de deductibilitate pentru contribuțiile la un fond de pensii facultative, pentru primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și pentru serviciile medicale furnizate sub formă de abonament.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative, precum PIlonul III, este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal. De asemenea, legea permite și angajatorului să îi plătească unui angajat o contribuție egală la Pilonul III, care este de asemenea deductibilă din impozitul pe profit pentru angajator. Venitul primit în acest caz de către angajat este scutit de impozit și contribuții. De aceste facilități fiscale se bucură, în aceeași limită anuală de 400 euro, și primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și pentru serviciile medicale furnizate sub formă de abonament.

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea cumulată lunară a tuturor acestora este limitată la cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Suma care depășește acest nivel este supusă impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii.

Evenimente
ANUNȚ Platforma REVISAL va fi schimbată cu Reges-Online. Obligații pentru angajatori și perioadă de tranziție CITEȘTE ȘI ANUNȚ Platforma REVISAL va fi schimbată cu Reges-Online. Obligații pentru angajatori și perioadă de tranziție

Profit.ro a relatat că un proiect legislativ promovat chiar de reprezentanți ai actualei puteri își propune să majoreze semnificativ limita anuală de 400 euro.

Proiectul a fost adoptat de Senat în data de 16 decembrie 2024, înainte cu două săptămâni de celebra ”ordonanță trenuleț”, prin care Guvernul a luat o serie de măsuri de austeritate bugetară și majorări de taxe.

Limita de 400 euro nu a mai fost actualizată din 2014.

”În acest interval de timp, nivelul veniturilor salariale și de natură salarială s-au majorat semnificativ, concomitent cu o creștere importantă a indicelui prețurilor de consum. (...) În aceste condiții și luand in considerare evoluția prețurilor interne, echivalentul în lei a 400 de euro anual (respectiv 33,3 euro lunar) nu mai răspunde scopului urmărit de legiuitor, neputând fi asigurate nici asigurări voluntare private de sănătate la această valoare și nici o acumulare consistentă în portofoliile de pensii facultative administrate privat”, argumentează autorii proiectului.

Ca urmare, proiectul prevede actualizarea cuantumului acestei facilități și majorarea acesteia la echivalentul în lei a 1.200 euro anual, respectiv 100 euro lunar.

”Suma propusă răspunde mult mai bine dezvoltării celor două sectoare și aderării contribuabililor la pensii facultative administrate privat sau la servicii private de sănătate, în baza unor asigurări voluntare de sănătate”, susțin inițiatorii.

Potrivit acestora, pe termen scurt, impactul bugetar al măsurilor propuse este nesemnificativ, deoarece, la actuala valoare de 400 de euro, tot mai puțini contribuabili utilizează aceasta opțiune fiscală. Autorii proiectului arată că pe termen mediu și lung, însă, impactul bugetar este unui pozitiv, deoarece conduce la conformare fiscală în domeniul veniturilor salariale și de natură salarială, precum și venituri suplimentare din dezvoltarea unor servicii private de calitate. 

Scutiri de impozite avansate pentru anumite firme, cât și pentru moșteniri sau partaje CITEȘTE ȘI Scutiri de impozite avansate pentru anumite firme, cât și pentru moșteniri sau partaje

Executivul arată însă că în raport cu angajamentele asumate prin componenta de reformă fiscală din cadrul PNRR, în domeniul impozitului pe profit, al impozitul pe veniturile persoanelor fizice și cel al contribuțiilor sociale obligatorii se urmărește reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive, începând cu anul 2024, fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice.

În acest context și având în vedere constrângerile bugetare actuale, inițiativa legislativă nu răspunde obiectivelor de politică fiscală ale Guvernului.

”Precizăm că majorarea contribuțiilor la un fond de pensii facultative și a primelor de asigurare voluntară de sănătate, suportate atât de angajat, cât și de angajator, de la 400 euro la 1200 euro anual, va genera un impact bugetar negativ asupra veniturilor bugetare”, arată Executivul în documentul analizat de Profit.ro.

Pas propus ca toate procesele de Cod civil să poată fi desfășurate în sistem videoconferință CITEȘTE ȘI Pas propus ca toate procesele de Cod civil să poată fi desfășurate în sistem videoconferință

Potrivit statisticilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, în ceea ce privește fondurile de pensii facultative, contribuția medie per participant în luna septembrie 2024 a fost de 162,72 lei/lunar, echivalentul a aproximativ 33 euro/lunar, situându-se sub nivelul plafonului deductibil anual (400 euro/an). Potrivit aceleiași surse, numărul de participanți cu contribuții virate în luna septembrie a fost de 388.908 persoane.

În ceea ce privește piața asigurărilor de sănătate, potrivit rapoartelor Autorității de Supraveghere Financiară, aceasta a cumulat în anul 2023 prime brute subscrise în valoare de aproximativ 813 milioane lei, pentru un număr de 231.000 contracte în vigoare la finalul lunii decembrie 2023.

Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,81 miliarde de lei, la finalul lunii februarie 2025, în creștere cu 19% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior.

Valoarea contribuțiilor virate în luna februarie a fost de 69,6 milioane lei, în timp ce contribuția medie a fost 165 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
contribuție
pensie
pilonul iii
asigurare
sănătate
privată
majorare
triplare
limită
deductibilitate
proiect