Creșterea economică a României ar urma să accelereze anul următor la 6,2%, de la 3,4% anul acesta, susținută de granturile și împrumuturile la care statele membre UE vor avea acces prin programul Next Generation EU, de redresare în urma pandemiei de Covid-19, estimează agenția de evaluare financiară Fitch. Avansul economic al României ar fi al doilea cel mai accelerat dintre cele 11 state membre UE din regiune, după Ungaria, unde este prognozat la 6,9%.
Ungaria, însă, ar urma să aibă o revenire mai puternică și în acest an, cu o estimare de creșetere a Produsului Intern Brut (PIB) de 4,9%.
Autoritățile române se așteaptă ca, după avansul de 4,1% din 2019 și o scădere estimată la 4,2% în 2020, economia să crească în 2021 cu 4,5%.
În cadrul programului Next Generation EU, toate statele UE, inclusiv cele 11 din Europa Centrală și de Est, vor avea acces la granturi și împrumuturi ieftine. Pachetul de redresare se ridică la 750 de miliarde de euro.
Chiar dacă un anumit impact pozitiv al Next Generation EU ar urma să fie vizibil în economiile statelor membre încă din acest an, creșterea va fi determinată în mare măsură de revenirea după reculul din 2020.
Next Generation EU va oferi, însă, un sprijin substanțial economiei în 2022, media celor 11 state UE din regiune urcând de la 3,8% anul acesta la 5,5% în 2022.
Estimarea Fitch ține cont de riscurile de execuție, având în vedere modul în care statele au reușit să atragă fonduri structurale în anii anteriori.
CITEȘTE ȘI Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu WellingtonȚările mai sărace din Europa Centrală și de Est, principalele beneficiare, per capita, ale fondurilior NGEU, au deficite în ce privește infrastructura și ar beneficia semnificativ de investiții publice bine țintite în acest domeniu.
Un eventual impact asupra ratingului suveran va depinde de efectul asupra creșterii economice și de impactul asupra finanțelor publice.