INFOGRAFIC Mai puțină lichiditate în sistemul bancar în august

INFOGRAFIC Mai puțină lichiditate în sistemul bancar în august
scris 13 sep 2021

Excesul de lichiditate din sistemul bancar a scăzut cu aproape 2 miliarde de lei, la 3,9 miliarde de lei, în august față de iulie. Dobânzile pe termen scurt au crescut.

Strategia Băncii Naționale a României de creștere a dobânzilor prin reducerea lichidității în exces pare să fi prins mai multă consistență în august.

Urmărește-ne și pe Google News
Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

Media stocului de depozite atrase de BNR la operațiunile săptămânale, remunerate la dobânda cheie de 1,25% pe an, a scăzut de la 4,7 miliarde de lei la 2,3 miliarde de lei, în timp ce sumele plasate la facilitatea overnight, cu 0,75%, au crescut de la 1,2 miliarde de lei la 1,7 miliarde de lei. BNR nu a mai ținut operațiuni repo, care aduc lichiditate în sistem, pentru a doua lună la rând.

INFOGRAFIC Mai puțină lichiditate în sistemul bancar în august

O lichiditate mai redusă în raport cu banca centrală crește costul banilor, ceea ce se vede mai ales în dobânzile pe termen scurt. Media ratei de dobândă pentru finanțările interbancare a crescut cu 14 puncte de bază față de iulie la 1,22%. Pe baza acestor dobânzi se calculează referința variabilă (IRCC) la creditele acordate consumatorilor.

INFOGRAFIC Peste un milion de familii din România nu fac față facturilor la gaz și energie CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Peste un milion de familii din România nu fac față facturilor la gaz și energie

BNR își propune un control strict al lichidității, potrivit celei mai recente decizii de politică monetară. Este un prim pas înainte de creșterea dobânzii cheie, aflată acum la un minim istoric. Analiștii estimează că rata de referință ar putea crește din noiembrie.
O lichiditate mai redusă ajută banca centrală să controleze mai eficient intervențiile pe cursul de schimb. Ideal, banca centrală vrea să crediteze sistemul bancar, situație în care pozițiile scurte pe leu devin mai scumpe.

Pe termen mediu, inflația crescută și mișcările celorlalte bănci centrale din regiune împing BNR spre o politică mai restrictivă. Împrumuturile statului au dobânzi din ce în ce mai mari. Ultimele două licitații de certificate de trezorerie, pe 6 și 12 luni, au fost ratate de Ministerul Finanțelor din cauza dobânzilor prea mari cerute de bănci.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

Dobânzile la creditele acordate populației se vor scumpi cu întârziere, având în vedere decalajul cu care se calculează și aplică IRCC. Cele mai recente date, pe luna iulie, arată o scădere a dobânzilor la credite și o ușoară creștere a celor la depozite.

viewscnt
Afla mai multe despre
lichiditate
bnr
lichiditate banci
dobanda bnr