Rata anuală a inflației a ajuns la 5,3% în august, peste așteptările analiștilor. Prețurile de consum au crescut mai ales în rândul mărfurilor nealimentare, ca urmare a scumpirii energiei cu 22% față de anul trecut.
Inflația lunară a fost de 0,2% în august comparativ cu iulie, iar inflația anulă a ajuns la 5,3%, față de 5% în iulie, în timp economiștii estimau un avans la 5,2%. De la începutul anului prețurile de consum au crescut cu 4,7%.
Rata inflației a crescut accelerat mai ales ca urmare a scumpirii energiei. Curentul s-a scumpit cu 25% față de august 2020 și gazele cu 21%. Facturile mai mari vin după creșterea cotațiilor la nivel european, în condițiile în care piața a fost liberalizată pentru consumatorii casnici. Combustibilii s-au scumpit cu 14%, după creșterea cotațiilor la petrol în ultimul an.
Țigările, cu o pondere importantă în coșul de consum, s-au scumpit cu peste 5% în ultimul an.
Mărfurile alimentare au avut o evoluție mai domoale față de august 2020, cu o creștere de 2,7%. Uleiul (+21%) și produsele de panificație (+4,6%) s-au scumpit cel mai mult. Legumele s-au ieftinit cu circa 4,4% față de anul trecut, mai ales ca urmare a scăderii prețurilor în august față de iulie anul curent.
Serviciile s-au scumpit cu 3% față de august 2020. Cele mai mari creșteri au fost la apă, canal și salubritate (+5,2%).
Inflația este cu mult peste limita de sus de 3,5% a băncii centrale, care acum estimează că prețurile de consum vor crește cu 5,6% în acest an, mai ales ca urmare a scumpirii energiei.