INFOGRAFIC Deficitul de cont curent a scăzut în ianuarie-mai. Investițiile străine directe sunt în continuare pe minus

INFOGRAFIC Deficitul de cont curent a scăzut în ianuarie-mai. Investițiile străine directe sunt în continuare pe minus

Foto dreamstime.com

scris 14 iul 2020

Deficitul de cont curent al României s-a redus față de anul trecut pe fondul ajustărilor impuse de pandemia COVID-19. S-a adâncit deficitul comercial, dar a crescut excedentul pe servicii, în special în IT&C. Firmele străine din România au trimis mai puțini bani la acționari din dividende, dar au retras bani din capitalul subsidiarelor și au rambursat linii de credit.

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, în perioada ianuarie-mai 2020, un deficit de 2,88 miliarde de euro, cu 15,6% mai mic față de cel de 3,41 miliarde de euro înregistrat la cinci luni în 2019.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele publicate de Banca Națională arată o scădere substanțială a schimburilor comerciale și monetare ale României cu alte țări. Intrările și ieșirile de bani au scăzut cu circa 13%, la 36,86 miliarde de euro, respectiv 39,74 miliarde de euro, ceea ce reflectă impactul economic al pandemiei COVID-19.

Situația comerțului cu bunuri a continuat să se deterioreze și deficitul a ajuns de la 6,47 miliarde de euro anul trecut la 7,38 miliarde de euro anul acesta. Atât importurile, cât și exporturile de bunuri s-au redus la 12%, respectiv 18,3%.

Serviciile și-au majorat excedentul cu 379 de milioane de euro, la 3,72 miliarde de euro, și au rămas principala sursă de contrabalansare a ieșirilor de valută din comerțul cu bunuri.

Transporturile, una dintre sursele importante de echilibrare a contului curent în ultimii ani, arată în luna mai, în continuare, o activitate mai redusă față de anul trecut, și excedentul rămâne sub nivelul de anul trecut la 1,65 miliarde de euro, comparativ cu 1,81 miliarde de euro.

EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străini

Turismul are un deficit mai redus cu mai bine de un sfert față de anul trecut la 661 de milioane de euro, dar cifrele privind intrările și ieșirile de aproape s-au înjumătățit, în condițiile în care deplasările internaționale pentru turism au fost în continuare oprite în mai.

Lohnul și-a redus aportul la susținerea balanței de plăți, cu un excedent în scădere la 883 de milioane de euro de la 1,18 miliarde de euro în primele cinci luni din 2019, pe fondul reducerii volumului serviciilor prestate pentru terți.

La capitolul alte servicii, excedentul a crescut cu jumătate la 1,85 miliarde de euro, aici fiind și singura zonă din balanța de bunuri și servicii unde vedem o creștere a exporturilor față de anul trecut.

Serviciile de telecomunicații, informatice și informaționale și-au majorat excedentul față de anul trecut cu 23%, de la 1,15 miliarde de euro la 1,42 miliarde de euro, pe fondul majorării exporturilor.

Sumele cheltuite de firmele din România pentru achiziționarea de servicii de la firmele străine s-au redus, astfel că excedentul la acest capitol a crescut de la 236 la 553 de milioane de euro. Taxele plătite pentru utilizarea proprietății intelectuale au scăzut, pe net, cu 83 de milioane de euro la 206 milioane de euro.

La capitolul venituri primare, unde sunt incluse veniturile din muncă, cele din invesițiile financiare - investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare -, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană, vedem o trecere de la un deficit de 425 de milioane de euro anul trecut la un excedent de 89 de milioane de euro în acest an.

Acționarii firmelor străine au retras mai puțini bani din dividende, probabil ca urmare a situației economice mai proaste, astfel că ieșirile nete de bani din investițiile directe au scăzut cu peste o cincime de la 2,65 miliarde de euro la 2,07 miliarde de euro.

Și ieșirile nete pe investițiile de portofoliu – titluri de stat în general – au scăzut de la 415 milioane de euro la 365 de milioane de euro.

EXCLUSIV DOCUMENT Armata vrea să lanseze megainvestiția de peste 2 miliarde euro ce va face din Kogălniceanu una din cele mai importante baze NATO din regiune CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Armata vrea să lanseze megainvestiția de peste 2 miliarde euro ce va face din Kogălniceanu una din cele mai importante baze NATO din regiune

Excedentul balanței de venituri secundare a crescut de la 135 de milioane de euro la  697 de milioane de euro, pe fondul unor ieșiri mai reduse de bani. În această categorie intră transferurile private de bani în și din străinătate, inclusiv remitențele celor care lucrează afară, precum și transferurile administrației publice, inclusiv fondurile europene. În cazul transferurilor statului avem o diminuare substanțială a plăților făcute în afara țării și o creștere a intrărilor, astfel că deficitul s-a redus de la 635 de milioane de euro la  38 de milioane de euro. Pe de altă parte, remitențele s-au redus și ele cu 156 de milioane de euro la 1,3 miliarde de euro.

Investițiile străine directe nu mai finanțează deloc deficitul de cont curent, fiind pentru a treia lună în teritoriu negativ.

Astfel, fluxul net de investiții străine a fost de -338 de milioane de euro în mai, față de de valoarea pozitivă de 2,06 miliarde de euro în primele cinci luni din 2019.

În ianuarie-mai, acționarii firmelor străine au scos capital, pe net, de 72 de milioane de euro, și au rambursat credite intragrup astfel încât valoare netă a fost negativă la 266 de milioane de euro.

Situația investițiilor se ameliorează comparativ cu lunile precedente, fluxul net era de  -454 de milioane de euro al patru luni, respectiv -551 de milioane de euro în martie.

Datoria externă a continuat să crească și a ajuns la 77,63 miliarde de euro în mai, cu circa 4 miliarde de euro mai mult față de decembrie 2019, în condițiile în care Guvernul a împrumutat 3,3 miliarde de euro în mai de pe piețele externe.

viewscnt
Afla mai multe despre
cont curent
deficit cont curent
investitii straine directe