Inflația de consum în China, la maximul ultimelor cinci luni. Deflația la producători persistă

Economie   
Inflația de consum în China, la maximul ultimelor cinci luni. Deflația la producători persistă

Inflația de consum din China a accelerat în ianuarie până la cel mai rapid ritm din ultimele cinci luni, în timp ce deflația prețurilor la producători a persistat, reflectând cheltuieli mixte ale consumatorilor și o activitate slabă a fabricilor, transmite CNBC.

Presiunile deflaționiste vor persista în China în acest an, spun analiștii, cu excepția cazului în care factorii de decizie pot reaprinde cererea internă lentă, tarifele președintelui american Donald Trump la mărfurile chinezești amplificînd presiunea asupra Beijingului pentru a stimula creșterea în a doua economie din lume, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum îți alegi un laptop de viitor în 2025. Când este suficient să optezi pentru o tabletă sau un gadget hibrid CITEȘTE ȘI Cum îți alegi un laptop de viitor în 2025. Când este suficient să optezi pentru o tabletă sau un gadget hibrid

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,5% luna trecută, față de anul precedent, fiind peste creșterea de 0,1% din decembrie, au arătat duminică datele Biroului Național de Statistică, și peste estimarea de 0,4% dintr-un sondaj Reuters în rândul economiștilor.

Inflația de bază, excluzând prețurile volatile la alimente și combustibili, a accelerat până la 0,6% în ianuarie, de la 0,4% luna precedentă.

Deși se preconizează că prețurile de consum vor crește treptat, este puțin probabil ca prețurile de producție să revină pe un teritoriu pozitiv pe termen scurt, deoarece supracapacitatea în bunuri industriale persistă, a declarat Xu Tianchen, economist senior la Economist Intelligence Unit.

”Dacă se măsoară prin deflatorul PIB, va mai dura câteva trimestre pentru a ieși din deflație”, a spus Xu.

Cifrele au fost distorsionate de factori sezonieri, deoarece Anul Nou Lunar, cea mai mare sărbătoare anuală din China, a început în ianuarie anul acesta, față de februarie anul trecut.

De obicei, prețurile cresc pe măsură ce consumatorii stochează bunuri, în special alimente pentru adunările mari de familie.

Prețurile biletelor de avion au crescut cu 8,9% față de anul precedent, inflația din turism a fost de 7,0%, iar prețurile biletelor de film și spectacole au crescut cu 11,0%.

Rapoartele privind cheltuielile consumatorilor de sărbători au fost mixte, reflectând îngrijorările legate de securitatea salariilor și a locurilor de muncă.

Fidelis – Subscrieri de aproape 90 milioane de euro în prima zi a ofertei de titluri de stat pentru populație CITEȘTE ȘI Fidelis – Subscrieri de aproape 90 milioane de euro în prima zi a ofertei de titluri de stat pentru populație

În timp ce chinezii s-au înghesuit în cinematografe și au cheltuit mai mult pentru cumpărături, catering și călătorii interne, cheltuielile pe cap de locuitor în timpul sărbătorilor au crescut cu doar 1,2% față de un an mai devreme, față de o creștere de 9,4% în 2024, estimează analiștii de la ANZ.

IPC a crescut cu 0,7% în ianuarie față de luna precedentă, sub creșterea estimată de 0,8% și în comparație cu un rezultat neschimbat în decembrie.

Pentru 2024, IPC a crescut cu 0,2%, în concordanță cu ritmul anului precedent și cu mult sub ținta oficială de aproximativ 3% pentru anul trecut, sugerând că inflația a ratat țintele anuale pentru al 13-lea an consecutiv.

Provinciile Chinei au anunțat ținte de creștere economică pentru 2025, media prețurilor țintă fiind sub 3%, arătând că factorii de decizie anticipează schimbări și presiuni asupra nivelului prețurilor, a declarat Bruce Pang, profesor asociat la CUHK Business School.

Producția din China s-a contractat în mod neașteptat în ianuarie, în timp ce activitatea serviciilor s-a slăbit, menținând în viață solicitările pentru mai multe stimulente.

Așteptările pe scară largă sunt ca Beijingul să-și mențină prognoza de creștere economică de aproximativ 5% în acest an, dar tarifele proaspete ale SUA vor presa exporturile, unul dintre puținele puncte pozitive ale economiei anul trecut.

Indicele prețurilor de producător a scăzut cu 2,3% în comparație cu anul precedent în ianuarie, egal cu scăderea din decembrie și mai profund decât scăderea estimată de 2,1%.

Radierile de firme, în creștere cu peste 16% în 2024 CITEȘTE ȘI Radierile de firme, în creștere cu peste 16% în 2024

Prețurile la poarta fabricii au rămas deflaționiste timp de 28 de luni consecutive. Nu este de așteptat ca guvernul să schimbe politica monetară sau fiscală înainte de sesiunea anuală a parlamentului din martie, a declarat Zhiwei Zhang, președinte și economist șef la Pinpoint Asset Management.

”Pentru factorii de decizie politică, incertitudinea externă pare să se situeze mai sus decât provocările economice interne în această etapă”, a adăugat Zhang.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
china
deflatie